STIŽE ZA DVIJE GODINE

FOTO, VIDEO: TURCI SE ELEKTRIFICIRAJU! Predstavljen je prvi turski električni automobil koji je na premijeri provozao sam predsjednik Erdogan

 
 TOGG

Na ceremoniji u pokrajini Bursa kojoj je nazočio predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan predstavljena su dva domaća prototipa električnih vozila, kompaktnog SUV-a te sedana.

Dizajn prvih domaćih električnih auta koji će se proizvoditi u Turskoj potpisuje studio Pininfarina, a za proizvodnju je zadužen domaći konzorcij TOGG s pet velikih kompanija pod svojom upravom.

Za sada je potvrđena proizvodnja kompaktnog SUV-a s početkom 2022. godine, a prema riječima šefa TOGG konzorcija Gürcana Karakaşa, pogonit će ga dvije varijante elektromotora - od 200 KS ili 400 KS.

Verzija s većom baterijom bit će u stanju 100 km/h iz stajanja doseći za 4,8 sekundi i nuditi doseg s jednim punjenjem baterije veći od 500 kilometara koje se na punjaču mogu napuniti do 80 posto za 30 minuta.

Pogon je izveden na sve kotače dok je kod slabijeg modela pogonska osovina stražnja. Slabiji model do 100 km/h stiže za 7,6 sekundi i nudi domet od 300 kilometara.

Do 2022. godine pritom šefovi TOGG-a najavljuju da će biti gotova kompletna infrastruktura za punjenje baterija.

S ukupnim ulaganjem od 3,7 milijardi dolara u posao, TOGG planira u prvoj godini proizvesti gotovo 175.000 električnih automobila, od kojih će do kraja 2035. godine 30.000 kupiti država u vrijednosti od milijarde eura.

"Danas smo svjedoci povijesnom danu za Tursku kada ostvarujemo 60-godišnji san zajedno", rekao je na ceremoniji predsjednik Erdoğan misleći na prvi prototip na struju iz 1961. Devrim i ponosno dodao kako je sve plod domaće pameti i tehnologije te potom provozao prvi turski EV.

Okupljenima je opisana i sva sila tehnologije kojom raspolaže TOGG SUV, od autonomne vožnje 2. razine za početak kada uđe u seriju do trodimenzionalne hologramske asistencije u vožnji.

Prvi turski EV silazit će iz pogona u Gemliku u pokrajini Bursa, a u planu je predstavljanje čak pet modela do 2030. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:52