POTPUNO EKOLOŠKI

GOTOVO JE SA ZIMSKIM POSIPANJEM PROMETNICA SOLJU? Najnovije istraživanje neočekivano pokazalo da nešto puno bolje odleđuje asfalt od agresivne soli

 Profimedia

Ukusni voćni zalogaji ili gutljaji vina više neće biti tek eno i gastro svrha bobica grožđa jer su najnovija istraživanja pokazala da bi se plodovi vinove loze mogli iskoristiti i za jednu potpuno neočekivanu namjenu - zimsko odleđivanje ledom okovanih prometnica.

Jest da je dobro voziti očišćenim asfaltom bez leda ili poledice što ima veze s cestovnom sigurnošću no ima i veze s održivošću.

Kad stigne zima, vremenski uvjeti se jako pogoršaju, a odvijanje prometa mora se nesmetano nastaviti pa se uklanjanje snijega i uklanjanje poledice ako treba odvijaju svakodnevno. No, tradicionalne metode čišćenja snijega i leda koštaju, i te kako.

Primjerice Sjedinjene Države godišnje potroše oko 5 milijardi dolara, a sve zbog štete na cestama i okolišu.

Ipak, agresivna sol, prema najnovijem istraživanju američkog sveučilištu Washington, nije jedino rješenje, već se za istu namjenu može koristiti i grožđe!

Ovojnica bobica grožđa, naime, ima ekstrakt koji za potrebe odleđivanja nadilazi mogućnosti soli za posipanje cesta, posebice u kombinaciji s drugim poljoprivrednim otpadom kada je učinkovitija čak i od navodno ekološki prihvatljivije kombinacije otopine soli i repe.

Svoje istraživanje su početkom prosinca objavili student Mehdi Honarvar Nazari i profesor inženjerstva okoliša Xianming Shi u stručnom časopisu Journal of Materials in Civil Engineering gdje navode kako se u Sjedinjenim Državama svake godine za zimsko održavanje potroši 27 milijuna tona soli za posipanje (natrijevog klorida).

Pritom kloridi ne propadaju u okolišu i mogu predstavljati dugoročni ekološki rizik Najčešće korištena sredstva za odleđivanje cesta sadrže kemikalije koje korodiraju metal, asfalt i beton, a predstavljaju i rizik kada završe u vodi.

Sok od repe dodaje se radi smanjenja korozivnog djelovanja i poboljšanja odmrzavanja, ali može iscrpiti kisik prilikom ulaska u vodu što nije povoljna karakteristika.

Sveučilišni tim je objavio kako njihova otopina na bazi ekstrakta grožđa koja je dobivena iz kože grožđa kemijskom razgradnjom i prirodnom fermentacijom brzo otapa led i uzrokuje znatno manje štete betonu i asfaltu, a pritom predstavlja manji rizik za kontaminaciju vode s cesta koje nađe put do glavnih tokova voda u okolišu poput rijeka ili jezera...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:00