ZANIMLJIVO RJEŠENJE

INOVACIJA PROTIV AQUAPLANINGA: Dodajte vodu...zvuči čudno, ali moglo bi spriječiti brojne nesreće, evo i kako!

 

Vožnja po kiši skriva brojne "zamke", a jedna od najopasnijih svakako je "aquaplaning". Riječ je o pojavi pri kojoj se između gaznog sloja gume i asfalta stvara klin, te na taj način kotač gubi kontakt sa asfaltom. Može biti iznimno opasno i vrlo je često upravo aquaplaning razlog brojnih nesreća po kiši. Naravno, ključno je imati dobre gume sa dovoljno dubokim utorima, no ponekad niti to nije dovoljno. Ipak, čini se kako su stručnjaci iz Bosha, EasyRain-a i ItalDesigna našli rješenje. Koje? Dodati još vode!

Zvuči čudno, no rješenje je zapravo logično i relativno jednostvano. Naime, oni su zajedno razvili sustav koji nosi naziv AIS (Aquaplaning Intelligent Solutions), a koji koristi senzore koji otkrivaju potencijalan gubitak gripa. U tom trenutku male prskalice pod tlakom rasprišuju vodu ispred kotača kako bi "raščistili" nakupljenu vodu, čime gume ostaju u direktnom Kontaktu sa podlogom. Pritom se voda za prskalica uzima iz plastične posude za pranje vjetrobranskog stakla. Plan je ovakav sustav prodati proizvođačima, a kako sve funkcionira pogledajte u zanimljivom videu:

"Cilj je povećati sigurnost i spasiti živote. Na ovom projektu radimo godinama i drago nam je da smo postigli ugovore sa Boschom i Italdesignom s kojima sada nastavljamo suradnju", istaknuli su iz kompanije EasyRain zaslužne za inicijalnu ideju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:09