AKTUALNO

JOŠ DUGO IH NEĆE OTPISATI: Motori s unutarnjim izgaranjem imat će dužu budućnost nego što neki predviđaju - ističe Matthias Rabe iz Volkswagena!

 VW

Klasični benzinci i dizelaši ipak imaju svjetlu budućnost i neće ih se tako brzo otpisati - tako bismo mogli ukratko objasniti riječi Matthiasa Rabea, tehničkog direktora Volkswagena koji je u razgovoru za Autocar rekao kako će motori s unutarnjim izgaranjem "imati dužu budućnost nego što neki predviđaju".

U trenutnoj situaciji pandemije jasno je kako su električni automobili u ovom trenutku veliki trošak za proizvođače (u razvoj se ulažu milijarde). Isto tako, zbog (slabo razvijene) mreže punionica mnogima i dalje nisu najzanimljivija kupnja. S druge strane, zbog pandemije je trenutno velik broj tvornica privremeno zaustavio proizvodnju (a neki su čak krenuli s proizvodnjom zaštitne oprema i respiratora, što je za svaku pohvalu), a uz to se očekuje i veliki pad potražnje za automobilima budući da se cijeli svijet nalazi u neizvjesnoj situaciji, pa se čini kako električari više nikome neće biti u prvom planu.

Jasno je kako je u takvoj situaciji puno izvjesnije ulaganje u "dobre stare" benzince i dizelaše koji se mogu dovesti "do savršenstva". Usklađivanje sa novim, još strožim normama tako se čini puno izvjesnija opcija nego ulaganje milijardi u električni pogon. Naravno, govorimo o ovom trenutku.

Autocar nadalje piše kako Robe spominje i razvoj i korištenje sintetičkih goriva za koje se vjeruje da će svakako u budućnosti pokretati avione, a prema njegovim riječima, u Volkswagenu pomno prate spomenutu tehnologiju, iako i sam priznaje kako implementacija i serijska uporaba još nije moguća, no ističe da bi se to moglo promijeniti.

U svakom slučaju, sigurno je kako je sada jasno da su benzinci i dizelaši i dalje "na čvrstim temeljima" te kako će biti glavni pokretači još neko duže vrijeme.

Izvor: Autocar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:07