DIZELSKA GROZNICA

JOŠ JEDAN POSTAJE DIZEL: Audi S4 odsad će imati dizelski motor s 347 KS uz koji troši tek 6,2 litre!

 
 Audi

Prvo su novi Audi S6 i S7 iznenađujuće dobili dizelski motor. Slijedio je novi S5 kod kojeg je također benzinac zamijenjen dizelašem, a ista sudbina sada je potvrđena za novi S4 i S4 Avant. Dakle, dosadašnji 3,0-litreni TFSI zamijenjen je 3,0-litrenim V6 TDI motorom snage 347 KS uz 700 Nm okretnog momenta. Pritom je riječ o dizelašu s MHEV potporom, pa je ustvari riječ o mild-hibrid modelima, baš kao i kod S6 i S7 te S5 i S5 Sportbacka.

Foto: Audi

U Audiju ističu kako potrošnja u kombiniranoj vožnji iznosi tek 6,2 litre na 100 km u limuzinskoj verziji, dok karavanska inačica troši 6,3 litre. Ipak, ostaje pitanje mare li kupci ovakvih modela za potrošnju, budući da se ljubiteljima dizelaša ionako nude slabije TDI verzije koje troše i manje... Ipak, istina je da ovdje uz efikasnost dobivate i odlične performanse. Tako ubrzanje do stotke za limuzinu traje 4,8 sekundi, dok karavanu treba desetinka više, ali i dalje do stotke tako stiže za manje od 5 sekundi. Oba modela imaju elektronski ograničenu maksimalnu brzinu od 250 km/h.

Vizualno naravno izgledaju puno agresivniji od klasičnih dizelskih izvedbi, pa se tako ističu agresivnim odbojnicima, novim naplacima, difuzorom te posebnim nastavcima ispušnog sustava. Tu su i posebna sjedala sa „dijamantnim” uzorkom.

I za kraj želimo čuti vaše mišljenje: u komentarima nam napišite smatrate li da je ovo dobar potez ili bi po vama sportske varijante trebale dolaziti isključivo s benzincima kao što je to bio slučaj dosad?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:49