NAJZNAČAJNIJI SALON NA SVIJETU

JOŠ JEDNO OTKAZIVANJE: Na salonu u Ženevi neće izlagati Peugeot, a pridružit će im se vjerojatno i Citroen te Opel...

 
 / Fran Kurelac

Saloni automobila danas su kudikamo drugačiji nego prije. Za velike promjene prije svega je zaslužna nova tehnologija, pa se tako proizvođači za svoje premijere sve više odlučuju na manja događanja koja su često i jeftinija od izlaganja na salonu. Osim toga, na taj način dobivaju „glavnu vijest” u medijima, budući da će svi izvijestiti o tom posebnom događanju. S druge strane, saloni su za proizvođače skupi, i ako nemaju ništa za izložiti jednostavno nisu opravdani trošak. Primjerice – ako kompanija nema nijednu premijeru, mediji neće izvještavati sa njihovog štanda koji će pritom biti masno plaćen. Posjetitelje će također više zanimati automobili koje prvi put vide, i tako cijela priča nema pretjeranog smisla.

S druge strane, ako proizvođač ima svjetsku premijeru onda je jasno kako mu je u interesu biti prisutan. I upravo se prema tom u posljednjih nekoliko mjeseci odlučuje hoće li se ići na salon ili ne. A odluka je donesena u Peugeotu – Ženeva se preskače. Razlog? Većinu novih modela su predstavili – novi 208 debitirao je na salonu u Ženevi prošle godine, dok je 2008 prije nekoliko mjeseci pokazan javnosti, a novinari su već odradili i prve testne vožnje.

Peugeot

Stoga je ovakva odluka jasna. Naravno, očekuje se kako će istu odluku donijeti i Citroen te Opel koji su dio iste grupacije, a koji također nemaju značajne noviteta za pokazati na sajmu, prenosi Auto Plus.

Time su se pridružili Lamborghiniju. Talijanska kompanija u vlasništvu Volkswagen grupe također je otkazala nastup, a pritom su istaknuli da će se ubuduće orijentirati na intimnije zasebne promocije svojih novih modela...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:14