AUTOINDUSTRIJA

KUĆA VEĆ GORI! Nissan se povlaći iz fonda koji ima s partnerima alijanse Renaultom i Mitsubishijem?

Nissan će se vjerojatno povući iz fonda rizičnog kapitala koji ima s partnerima alijanse Renaultom i Mitsubishijem. Riječ je o fondu koji je namijenjen za ulaganje u start-up tvrtke, od kojih bi alijansa eventualno mogla profitirati u budućnosti.

Naime, kao i većina automobilske industrije, Nissan trenutno gubi enormne svote novaca zbog aktualnog korona virusa. Njihovo najveće tržište nalazi se upravo u Kini, a posljednji podaci pokazali su da je tamo zabilježen pad prodaje automobila za čak 80 posto.

Osim toga, većina proizvodnje i isporuke vozila je zbog virusa u velikom kašnjenju, pa je diljem cijelog svijeta smanjen interes za trenutnom kupovinom automobila.

Dva anonimna izvora iz uprave Nissana izjavila su za Reuters da je japanski proizvođač primoran smanjiti troškove te čuvati novce.

Trenutno jedini logičan izbor za taj potez jest povući se iz fonda rizičnog kapitala alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi, ali njihova glasnogovornica tvrdi da su to samo spekulacije. No bez obzira na to, jedan od izvora je rekao: „Normalno da izlazimo, 'kuća' već gori!“

Alijansa Renault-Nissan-Mitsubishi je iz fonda rizičnog kapitala već ulagala u kompanije poput WeRidea i Robo-Taxija koji se bave razvojem autonomne vožnje te Tekion Corp.-a koji se bavi internetskom maloprodajom automobila.

Cilj fonda je da se godišnje investira preko 200 milijuna dolara, a do 2023. godine, plan je da se taj fond poveća do čak milijardu dolara.

„Fond je namijenjen u pametne start-upove kako bismo dobili što više novih saznanja, ali s obzirom na trenutnu tešku financijsku situaciju, iščekujemo povrat uloženih sredstava“, objašnjava jedan od izvora.

Službena odluka uprave Nissana još uvijek nije donesena pa su izvori za Reuters htjeli ostati anonimni, ali se vjeruje da će se do kraja ožujka saznati konačan rezultat...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:51