NE ŽELI U PENZIJU

LADA NIVA OBILJEŽAVA 40 GODINA postojanja specijalnim modelom 40th Anniversary

Malo je pravih istinskih terenaca na svijetu poput legendarne Lade Nive koja je ove godine zakoračila u četvrto desetljeće postojanja u neizmijenjenom obliku što je kuriozitet, posebice u današnje vrijeme
 Lada

Godine prolaze a ona ostala ista! Rustikalnu Ladu Nivu (VAZ-2121) poznajemo već 40 godina, a start proizvodnje ovog neuništivog ruskog terenca započeo je još 5. travnja davne 1977. godine. Već tada je imala disk kočnice sprijeda, stalni pogon n a sve kotače i neovisan prednji ovjes.

Uglavnom do danas se malo toga mijenjalo na Nivi koja koristi šasiju kao i prije 40 godina i vjerojatno najsposobniji svjetski 4x4 pogon koji u kombinaciji s kratkim međuosovinskim razmakom i malom masom na terenu čini čuda pri savladavanju i najtežih off-road prepreka.

Foto: Lada

Tako je slavu stekla i izvan granica nekadašnjeg Sovjetskog saveza i današnje Rusije, a na vrhuncu popularnosti čak se 70 posto proizvodnje izvozilo čak i do Japana, Velike Britanije ili Brazila. S vremenom je ruski terenac dobivao i moderniju opremu poput klima uređaja, modernije maske motora ili alu naplataka, no ispod kože uvijek je to ostajala stara dobra Niva.

Ove godine obljetnicu Lada obilježava s dva specijalna modela - Edition i 40th Anniversary koji će biti proizvedeni u točno 1977 primjeraka koji će imati nekoliko posebnih boja laka(bež, crvena, narančasta i plava) i unutrašnjosti u dvobojnim kombinacijama.

Prema nekim najavama, Niva koja uporno odbija umirovljenje čini se da će iduće godine napokon dobiti nasljednika, no hoće li se prestati proizvoditi, još nema potvrde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:53