JEDAN OD NAJNAPREDNIJIH AUTOMOBILA

MCLAREN SPEEDTAIL nasljednik je legendarnog modela F1, juri do 403 km/h, a svi primjerci već su rasprodani unatoč cijeni od 1,97 milijuna eura!

 
 McLaren

McLaren F1 bio je legendarni model čije cijene danas "lete u nebo", a kako i ne bi; model sa središnje postavljenim sjedalom i 6,1-litrenim V12 motorom od 627 KS bio je debelo iznad svog vremena. Sada je došlo vrijeme za svojevrsnog nasljednika - tako su barem u McLarenu najavili model Speedtail čije su slike sada i službeno objavljene. Hiperautomobil koji juri do maksimalnih 403 km/h (!) izgleda prilično neobično i futuristično. Pritom su specifikacije očekivano impresivne - ispod ove neobične karoserije krije se hibridni pogon ukupne snage 1050 KS! Točan omjer snage (benzinskog i elektro motora) nije poznat, no poznat je podatak o ubrzanju do 300 km/h koje traje tek 12,8 sekundi, što je 0,3 sekunde brže od Chirona (koji je snažniji, ali nije toliko aerodinamičan).

Kompletna karoserija izrađena je od karbona, a dizajneri su prilikom dizajniranja najviše dakako razmišljali o aeordinamici. Tako su postavljene i kamere koje se mogu uvlačiti u karoseriju i koje imitiraju retrovizore. Ovaj "Hyper GT" automobil dug je 5137 mm, što ga čini 549 mm dužim od modela P1. Ako ste mislili da je vanjski dizajn zanimljiv i neobičan, pogledajte slike unutrašnjosti.

McLaren

Po uzoru na F1, vozač sjedi u sredini a pored njega se nalaze još dva manja sjedala za putnike. Ispred vozača nalazi se čak pet zaslona (središnji digitalni kokpit, dva "sporedna" zaslona i dva zaslona koja projiciraju snimku s kamera koje služe kao retrovizori. Broj prekidača tako je sveden na minimum. Vozači će se prilikom vožnje osjećati kao da su glavni glumci kakvog akcijskog SF filma, budući da je dostupan "Velocity mode" koji, kada se uključi, spušta automobil za dodatnih 35 mm i uvlači kamere za još manji otpor zraka.

Svih 106 primjeraka koliko će biti proizvedeno već je prodano, a kupci mogu u potpunosti individualizirati svoj model pa je za očekivati kako na cesti neće postojati dva identična primjerka. Naravno, za kraj smo ostavili podatak o cijeni koja iznosi 1,97 milijuna eura, i to prije poreza!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:43