I BOGATI PLAČU

MILIJARDER BIJESAN! VJEROVAO NA RIJEČ, A SADA SPREMA TUŽBU PROTIV UGLEDNE AUKCIJSKE KUĆE 'Okrali su me za pola milijuna, prodali su mi lažni Porsche!'

 
 Coys of Kensington

Kod kupnje polovnog automobila prvo pravilo gotovo je uvijek provjera stanja automobila. Oglas je jedno, a stvarnost je drugo – to je nažalost čest slučaj, kako kod nas tako i vani.

Ipak, kako bi se zaštitili od neugodnosti i gubitka novca, najbolje i najsigurnije rješenje je detaljna provjera automobila koji namjeravate kupiti.

To naravno vrijedi za sve vrste automobila, bez obzira je li riječ o egozičnom modelu od nekoliko milijuna kuna ili najobičnijem gradskom modelu starom 10 godina. Andreas Pohl, njemačaki milijarder koji se obogatio na prodaji osiguranja to je naučio na teži način.

On je naime naivno povjerovao poznatoj aukcijskoj kući Coys of Kensington te je odlučio za čuveni Porsche 911 Carrera RS 2.7 iz 1973. godine od 210 KS keširati preko pola milijuna dolara (513.000 $), prenosi Telegraph.

ILUSTRACIJA / Foto: Porsche /

Ipak, kupnju će još dugo pamtiti. Naime, Pohlov odvjetnik izjavio kako je njegovom klijentu prezentirano kako je automobil u jako dobrom stanju i kako je većina dijelova originalna, i da se ispod poklopca se nalazi odgovarajući Porscheov motor.

Budući da je riječ o poznatoj aukcijskoj kući, Pohl je vjerovao njihovim riječima i keširao je automobil bez da je provjerio stvarno stanje automobila.

Nakon što mu je automobil dostavljen, uočio je brojna nepodudaranja sa tvrdnjama aukcijske kuće. Prije svega, automobil nije bio u besprijekornom stanju kako se tvrdilo u oglasu – Pohl je uočio hrđu oko kočnica i osovina, a problema je bilo i sa upravljačem.

Da stvari budu gore, njemački je milijarder otkrio da je automobil modificiran; motor, karoserija, elektronika – ništa nije bilo serijski, što znači da se netko u prošlosti „igrao” s ovim modelom.

Porsche

Ugrađena su zamjenska vrata, karoserija je modificirana, a Pohl nije mogao vjerovati svojim očima. Budući da je riječ o istinskom zaljubuljeniku u automobile koji je između ostalog vozio i kultnu Mille Migliju, jasno je kako je ovakve nedostatke odmah uočio.

Tu počinju problemi. Pohl tvrdi da je nakon kontaktiranja aukcijske kuće dobio usmenu potvrdu kako će njegov novac biti refundiran. Ipak, iz Coysa navode kako nisu pristali na povrat novaca te kako je Pohl potpisao dokumente u kojima je objašnjeno u kakvom je stanju automobil.

Cijeli slučaj sada će završiti na sudu, budući da je Pohl spreman podići tužbu protiv aukcijske kuće kako bi dobio nazad svoje novce koje je dao za „neoriginalni” i modificirani kultni Porsche model...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:20