ISTRAŽILI SMO

MNOGI VOZAČI OSTALI ZBUNJENI ZBOG DRASTIČNIH KORONA MJERA Rade li automehaničari, što ako istekne registracija, vreba li gradom i dalje pauk-služba...

 

Voditelj Stožera civilne zaštite Davor Božinović jučer je najavio da stupaju na snagu strože mjere zbog sprječavanja širenja zaraze virusom COVID-19.

Zatvoreni su ugostiteljski objekti, trgovine koje ne prodaju prehrambene i higijenske artikle, muzeji, teretane, a ukinuta su i sva javna okupljanja.

S obzirom na to da u javnosti još uvijek nije jasno obrazloženo što sve smije raditi, istražili smo što napraviti ako se vozači nađu u situacijama kvarova, puknutih guma ili pred istekom registracije. Jedno je jasno – za vozače brige nema!

CROPIX

Benzinske crpke

Gorivo je prijeko potrebno za normalno funkcioniranje zajednice pa tako sve benzinske crpke normalno nastavljaju s radom.

Njihovi zaposlenici dobili su posebne upute koje za cilj imaju smanjenje rizika od infekcije koronavirusom pa su higijenski standardi dodatno povećani.

Iz većine kompanija naglasili su nam da se prodaja goriva i robe široke potrošnje normalno nastavlja, ali su za sada zatvoreni restorani i kafići unutar većih benzinskih postaja.

AK RIjeka

Pomoć na cesti

U slučaju kvarova motora, puknutih guma ili ako jednostavno ostanete bez goriva, službe za pomoć na cesti još uvijek rade svakodnevno.

Vučne službe također su jedna od bitnih stavki pa nam svi poručuju da stajanja s radom nema. Preporučuje se da ako se osjećate bolesno, ne krećete na put, ali ako negdje zapne, uvijek možete računati na njihovu asistenciju.

Ivan Lacković

Automehaničarski servisi

Skoro sve automehaničarske radnje nastavljaju s radom, bilo to ovlašteni servisi ili mali obrtnici. No uz odobrenje kriznog stožera, dogovoren je drugačiji tretman klijenata.

Sada se rješava jedan po jedan klijent, s time da klijenti više ne smiju ulaziti u servis nego se svi dogovori događaju izvan.

Većina radnji naglašava da ih je poželjno nazvati prije dolaska kako biste dogovorili termin te saznali eventualnu promjenu radnog vremena.

CROPIX

Vulkanizeri

Jednako kao što je slučaj s automehaničarskim radnjama, tako je i s vulkanizerima. Naime, većina radnji nastavlja s normalnim radom, ali se primjenjuje pravilo rada s klijentima kao i kod mehaničara.

Brojni vulkanizeri jedino naglašavaju da je do daljnjega skraćeno radno vrijeme, u pravilu do 18 h, pa se poželjno unaprijed naručiti kako se ne bi stvarale gužve.

Tokić

Prodaja auto dijelova

S obzirom na to da automehaničarske radionice ne mogu normalno raditi bez potrebnih dijelova, većina distributera nastavlja s radom, ali ograničeno.

Sva maloprodajna mjesta bit će zatvorena za obične kupce, ali djelatnici partnerskih servisa moći će naručivati dostavu.

Stoga će se novi dijelovi moći naručiti jedino dostavom preko automehaničara. Za prosječne kupce preostaje opcija kupovine na internetskoj trgovini, naravno pod uvjetom da ju distributer ima.

CROPIX

Tehnički pregledi i registracija

Brojnim vlasnicima automobila se tijekom ožujka bliži istek registracije pa se Centar za vozila Hrvatske pobrinuo da svoje vozilo mogu u miru registrirati.

Sve stanice za tehnički pregled normalno će raditi do ponedjeljka, a od tada se primjenjuje skraćeno radno vrijeme od 10 do 18 sati.

Većina osiguravajućih kuća unutar stanica također nastavlja normalno s radom. No i na preglede se također primjenjuje pravilo ulaska jedan po jedan.

CROPIX

Usluge parkinga

Iz Zagrebačkog Holdinga nam poručuju da Zagreb Parking normalno nastavlja s radom. Djelatnici službe će i dalje kontrolirati redovito plaćanje parkinga, a pauk-službe i dalje nastavljaju kažnjavati nepravilno parkiranje.

Također, deponiji premještenih vozila i dalje nastavljaju raditi po standardnom radnom vremenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 18:33