AKTUALNO

NA DOMAĆE TRŽIŠTE JE STIGAO OSVJEŽENI FIAT 500X s početnom cijenom od 155.000 kuna, a najveća su novost dva najmodernija benzinca

Fiat

 

Fiat 500 X dobro je poznati model koji u obitelji 500 talijanskog proizvođača igra ulogu SUV modela, a od idućeg tjedna i na hrvatsko tržište stiže u dotjeranom izdanju te tako ponovo skreće pozornost na svoju ulogu u iznimno popularnom SUV B-segmentu.

 

Ovaj stasiti šminker na povišenim nogama predstavljen prije pet godina s implementiranim dizajnerskim elementima legendarnog Fiata 500, sada život na tržištu nastavlja s izgledom koji nije bitno izmijenjen, ali koji je  za ovu priliku dotjeran u detaljima. Ponajprije se to odnosi na nova full LED prednja svjetla već u osnovnoj opremi koja osiguravaju atraktivniji i moderniji izgled kompletnog prednjeg kraja.

 

Osim toga, pružaju snažnije osvjetljenje, jamče veću sigurnost i vidljivost, a troše do pet puta manje energije od klasičnih halogenih svjetala. Pritom smanjuju umaranje povećavaju vidljivosti pa se prepreke na cesti ranije uočavaju nego s halogenim svjetlima. Sve ostalo svodi se više manje na kombinacije uređenja koje se baziraju na varijantama Cross i Urban te S-Design.

 

Robustan sportski izgled karakterističan je za novi model dok su detalji pomno osmišljeni, a sve to najbolje dolazi do izražaja u varijanti S-Design Cross s naglaskom na eleganciju. Crni krovni nosači, zaštite na prednjem braniku, zatamnjena stražnja stakla, 17 colni aluminijski naplaci te specifične ukrasne letvice u boji bronce s logom „X” detalji su koji upućuju na tu inačicu. Pritom kućišta retrovizora, prednja rešetka i kvake vrata te vrata prtljažnika završno obrađeni detaljima iz linije Myron savršeno zaokružuju dojam elegancije.

 

Na raspolaganju je odsad i nekoliko novih atraktivnih boja, a sportski detalji u unutrašnjosti s posebnom mat crnom maskom ploče s instrumentima S-Design oznakom „500” u bakrenoj boji također djeluju svježe i privlačno. Kod izvedbe Cross serijski dolazi 7 inčni središnji zaslon multimedije Uconnect s pripremom za Apple CarPlay i Android Auto. Novi Fiat 500X u osnovnoj opremi raspolaže brojnim sustavima za pomoć pri vožnji, kao što su sustav za prepoznavanje prometnih znakova, sustav za regulaciju brzine te sustav automatskog upozorenja u slučaju napuštanja prometnog traka.

 

Najveća novost po pitanju motorizacije odnosi se na 1.0 i 1.3 benzinske turbo FireFly motore (tri i četiri cilindra) te 120 KS i 150 KS uz koje se isporučuje i 6-brzinski DCT mjenjač s dvije spojke dok je pogon izveden na prednju osovinu. Dostupan je i 1,6-litreni E-torq benzinac od 110 KS te Multijet dizelaši - 1.3 od 95 KS, 1.6 od 120 (dostupan 6-brzinski ručni mjenjač ili DCT) te 2.0 od 150 KS. Dvolitreni dizel je uparen s 9-brzinskom automatikom i pogonom na sva četiri kotača. Novi 500 X već se može razgledati u domaćim salonima Fiata, a cijene startaju od 155.000 kuna za početni model 500X 1.0 Urban.

Izdvajamo

Iz drugih medija