POČINJE 2. OŽUJKA

NAJVEĆA SVJETSKA AUTO PRIREDBA POD UPITNIKOM ZBOG KORONAVIRUSA? Salon u Ženevi je već izdao mjere zaštite poput opće dezinfekcije, prati se situacija

Na ovogodišnjem, 90. izdanju najutjecajnijeg salona automobil na svijetu u Ženevi, osim najavljenih premijera noviteta brojnih svjetskih proizvođača i naš Mate Rimac je najavio premijeru serijskog elektro bolida C Two, pa bi bila prava šteta da se salon otkaže, pomakne datum, ili održi bez posjetitelja...
 GIMS

Uslijed širenja epidemije koronavirusom, mnogi iz autoindustrije postavljaju si pitanje što će se dogoditi sa salonom automobila u Ženevi koji se ove godine doživljava održava 90. izdanje. Riječ je o jednom od najvećih i najvažnijih sajmova ovog tipa na svijetu koji je primjerice prošle godine posjetilo preko 600.000 ljudi!

I dok je donedavno cijela priča bila relativno “sigurna”, širenjem koronavirusa po Italiji počela su se postavljati pitanja vezana uz samo održavanje sajma.

Jasno je kako rizik postoji, a zasad nema obavijesti o eventualnom otkazivanju. Iz salona su se javili sa službenom objavom za medije u kojoj su napisali kako pomno prate situaciju s koronavirusom i analiziraju potencijalne implikacije za posjetitelje i organizatore.

Najavili su i kako se izlagači moraju pobrinuti da njihovo osoblje koje dolazi iz ugroženih područja prođe potrebne provjere te da je bitno da u posljednjih 14 dana ne pokazuju simptome bolesti.

U vrijeme njihove objave u Švicarskoj još nije bio zabilježen niti jedan slučaj što su također napomenuli, no treba napomenuti kako je u međuvremenu potvrđen prvi slučaj, ali u regiji Ticino.

Kada su u pitanju posjetitelji, organizator je objavio niz zaštitnih mjera kojih bi se trebali pridržavati:

- redovito prati ruke, koristiti dezinfekcijska sredstva

- držati barem 1 metar razmaka od osobe koja kašlje

- ne dodirujte oči, nos ili usta s neopranim rukama

- za vrijeme kihanja ili kašljanja obavezno koristite maramicu, koje se riješite odmah nakon

- ako pokazujete simptome bolesti (temperatura, kašalj, otežano disanje, bol u mišićima, umor) ostanite kod kuće (i kontaktirajte nadležne službe)

Ovo su pravila koja vrijede i općenito za sve, a ne samo za posjetitelje sajma. Kako bi se spriječilo potencijalno širenje virusa, na sajmu će se poduzeti i posebne mjere poput češćeg čišćenja i dezinfekcije automobila, odnosno dijelova poput kvaka, zaslona, upravljača…

Uz to, svo osoblje proći će kroz edukaciju, a na salonu će biti i natpisi sa gore navedenim pravilima "sigurnog" ponašanja.

Sajam će vrata novinarima otvoriti 2. ožujka kada se održava izbor Euro Car Of The Year, dok je 3. ožujka zakazan prvi novinarski dan, a 4. ožujka održava se tzv. VIP dan.

Vrata za javnost otvaraju se 5. ožujka, a salon će biti otvoren do 15. ožujka.

Pritom treba napomenuti kako gotovo 50 posto izlagača dolazi s azijskog kontinenta, dok kod posjetitelja tek 1 posto njih dolazi izvan Europe.

February 25, 2020, Roma, Italy: People wear antivirus masks to protect themselves from Corovinavirus in Rome, in Piazza della Rotonda, in front of the Pantheon, Image: 501024535, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Matteo Nardone / Zuma Press / Profimedia
Matteo Nardone / Zuma Press / Profimedia

Prema našim izvorima bliskim organizatorima sajma, cijela situacija je i dalje pod povećalom (kao što je, uostalom, napisano u službenoj objavi na stranicama Palexpo-a) te se situacija prati iz sata u sat.

U slučaju otkazivanja još kojeg proizvođača (nitko još nije otkazao zbog koronavirusa, ali velik broj izlagača poput primjerice Peugeota, Opela, Citroena, Volva, Jaguara jednostavno su odlučili da im se ne isplati izlagati) mogao bi se javiti domino-efekt...

U svakom slučaju, pratit ćemo situaciju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:45