NE DAJU ZELENI RAJ

NIMALO EKOLOŠKI Zeleni na nogama: 'Ne želimo uništenje naše prirode!' Sud naredio Tesli da stane s krčenjem šume za izgradnju tvornice kraj Berlina

 
 Who Am I / Alamy / Alamy / Profimedia

Njemački sud je u nedjelju naložio Tesli da prestane krčiti šume u blizini glavnog grada Berlina gdje američki proizvođač planira izgraditi svoju europsku tvornicu električnih automobila i baterija, što je pobjeda lokalnih aktivista za zaštitu okoliša zabrinutih za vodoopskrbu i infrastrukturu.

Podsjetimo, iz vrha Tesle su prošlog studenoga najavili planove za izgradnju pogona u Grünheideu u istočnom dijelu Savezne pokrajine Brandenburg.

Odluka suda, koju je podnio viši upravni sud država Berlin i Brandenburg, dolazi nakon što je državni ured za zaštitu okoliša dao zeleno svjetlo za krčenje 92 hektara šuma.

Radovi na uklanjanju 92 hektara uglavnom borove šume nedaleko Berlina započeli su prošlog tjedna, a obustavljeni su u subotu navečer prema nalogu upravnog suda koji će sada razmotriti žalbu lokalnih udruga za zaštitu okoliša i odlučiti o daljnjem tijeku radova.

, Image: 494669388, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Who Am I / Alamy / Alamy / Profimedia
Who Am I / Alamy / Alamy / Profimedia

A, plan je američke kompanije da do kraja mjeseca raskrče zemljište veličine 300 hektara na kojem se prostire spornih 92 hektara šume, te započeti proizvodnju u srpnju 2021. godini gdje su godišnje planirali proizvoditi 500.000 vozila.

Ipak nije odobreno planiranje za izgradnju Gigafactory, što znači da američka poduzetnica Elon Musk priprema zemlju na vlastiti rizik.

Premda su regionalne vlasti podupirale planove Tesle, građani se protive sječi šume, što sada znači da američki poduzetnik Elon Musk nastavlja s pripremom zemljišta na vlastiti rizik.

Prije 20-ak godina na tom je zemljištu trebala biti izgrađena BMW-ova tvornica ali projekt nikada nije zaživio. Područje je u međuvremenu obraslo u šumu, s bogatim biljnim i životinjskim svijetom.

"Ne želimo zaustaviti Teslu, ali tu tvrtku treba tretirati kao i sve druge", rekao je Heinz-Herwig Mascher, predsjednik ekološke udruge Gruene Liga Brandenburg, koja je podnijela tužbu nadležnom sudu.

Zastupnici iz partije kršćanskih demokrata i Slobodnih demokrata upozorili su da će pravna bitka vođena protiv Tesle nanijeti ozbiljnu i dugotrajnu štetu njemačkom imidžu kao mjestu poslovanja, no stotine demonstranata protestiraju zbog, kako kažu, prijetnje koju predstavljaju lokalnoj divljini i vodoopskrbi.

Tesla trenutno ima dvije tvornice, u Americi i u Kini, a dionice tvrtke su od lipnja porasle 340 posto...

Kako će završiti ova priča ostaje za vidjeti, no mogla bi snažno uzdrmati Muskovu viziju o gradnji tvornice u Europi, a što bi se moglo negativno odraziti i na vrijednost dionica...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:01