AKTUALNO

Nova usluga Centra za vozila Hrvatske Vrijednost rabljenog sad se može saznati već za 8 kuna

Željko Puhovski / CROPIX

Od početka travnja Centar za vozila Hrvatske nudi novi servis Jomologija, koji objedinjuje nikad opsežnije i za krajnjeg korisnika praktičnije kataloge tehničkih podataka, cijena novih i procijenjenih vrijednosti rabljenih vozila

Centar za vozila Hrvatske lansirao je početkom travnja novu uslugu Jomologija, a riječ je o servisu koji objedinjuje nekoliko ogromnih baza podataka – nikad opsežnije i za krajnjeg korisnika praktičnije kataloge tehničkih podataka, cijena novih i procijenjenih vrijednosti rabljenih vozila. Pregled baze tehničkih podataka za korisnike je pritom besplatan, dok se prikaz novonabavnih cijena i vrijednosti rabljenih naplaćuje po upitu. Cijena pojedinačnog upita je povoljnih 15,92 kune, a dostupno je i nekoliko prepaid paketa koji cijenu po upitu umanjuju i do 8 kuna (paket od 1000 upita).

Ivan Lacković
 

Glavno pitanje je, međutim, kome je točno ova usluga u ovom trenutku namijenjena, obzirom da Carinska uprava još od 1. srpnja 2013. pri izračunu trošarina koristi katalog Eurotax, a usluge Eurotaxa od početka 2016. koristi i Porezna uprava, pri izračunu poreza od 5 posto na stjecanje rabljenih. Samim time, vrijednosti koje budu dobivene uslugom Jomologija u ovom trenutku samo su zgodan orijentir za porez koji bi vozačima mogao biti naplaćen pri unosu ili kupnji rabljenog na domaćem tržištu. No, činjenica jest da je isti slučaj i s informativnim izračunom koji se vozačima nudi u Eurotaxu, a taj stoji ipak znatno konkretnijih 8 eura + PDV.

Ivan Lacković
 

To, međutim, nije jedina prednost u odnosu na Eurotax – u Centru za vozila Hrvatske naglašavaju da su njihov portal moderniji i jednostavniji za korištenje. Osim toga, ističu da sadrži vrijednosti više od 40.000 pojedinačnih vozila do čak 25 godina starosti, koje su pritom dobivene analizom cijena preko 20 posto vozila u prodaji na domaćem tržištu. Sve to, kažu, velike su prednosti njihovog proizvoda, s kojim vjeruju da bi mogli vratiti povjerenje Ministarstva financija i obnoviti suradnju.

Ukratko

Trenutačno se nudi pregled vrijednosti vozila do 25 godina starosti, no već do kraja 2017. to će se povećati na 30 godina. Za starija se vozila, naime, ne naplaćuje trošarina…

15,92

kuna cijena je pojedinačnog upita za vrijednost automobila. Pregled tehničkih podataka se ne naplaćuje

40.000

pojedinačnih vozila nalazi se u ovom trenutku u bazi, starosti do 25 godina

Izdvajamo

Iz drugih medija