AKTUALNO

NOVI IZAZOVI PRED DIZAJNERIMA Korona virus može promijeniti način dizajniranja automobila, a posebno unutrašnjosti budućih vozila

 
 Mercedes-Benz

Koronavirus je zatvorio tvornice automobila i odgodio premijere bezbroj modela zakazanih za ovu godinu, a premda su neki od proizvođača ponovo pokrenuli proizvodnju, dosadašnji tijek pandemije i mjere imat će dugotrajniji učinak i na autoindustriju.

U razgovoru za Bloomberg, nekoliko je vodećih dizajnera otkrilo kako bi se i dizajn automobila vjerojatno mogao mijenjati kao rezultat pandemije.

Kao što je objasnio glavni direktor dizajna Daimlera Gorden Wagener "pandemija će promijeniti našu percepciju o tome kako doživljavamo sigurnost i luksuz u budućnosti.“ Felix Kilbertusiz Rolls-Roycea rekao je "budućnost će se više nego ikad odnositi na slobodu sigurnog kretanja i zbog toga će se dizajneri posvetiti unutrašnjosti automobila više nego ikad prije."

Jaguar Land Rover

To vjerojatno znači da će se proizvođači automobila usredotočiti na pružanje "zdravijeg" interijera. Dok brojne tvrtke već nude napredne sustave za filtriranje zraka, Jaguar Land Rover je eksperimentirao s ultraljubičastim svjetlom kako bi zaustavio širenje bakterija i virusa.

Prošle je godine tvrtka primijetila da se tehnologija ultrazvučne svjetlosti može ugraditi u sustav za kontrolu klime kako bi se neutralizirali štetni patogeni. To je zasigurno zanimljiva ideja s obzirom na to kako se širi koronavirus.

Neki proizvođači automobila, poput Mercedesa, čak eksperimentiraju s poboljšanjem zraka izvan kabine. Wagener se nije upuštao u detalje, već je nagovijestio - "radimo na ideji da automobil zapravo može isfiltrirati loše stvari iz zraka i gotovo ga potpuno pročistiti.

Rolls-Royce

Naravno, sigurnost se proteže i izvan priče o kvaliteti zraka, a u nekim slučajevima to znači i privatnost, kao i uobičajenije mjere sigurnosti poput alarma i senzora pokreta.

Govoreći o potonjem, primjer Tesle i njihovih kamera koje snimaju okolinu automobila pokazao se popularnim jer često snime i neke sumnjive aktivnosti (grebanje ključevima vrata primjerice, slučaj iz SAD). Takav se sustav nameće kao logični produžetak kamera na ulaznim vratima mnogih domova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:41