MOŽDA I POSLJEDNJI

Novi Mercedes E-klase: Što sve znamo o idućoj generaciji koja na tržište dolazi dogodine

Za razliku od svog prethodnika koji je bio dostupan kao coupe ili kabriolet, nova E-Klasa dolazi isključivo kao limuzina i karavan

2024. Mercedes-Benz S-Klasa (digitalni render)

 CarScoops screenshot

Mercedes-Benz E-klasa oduvijek je bio jedan od najvažnijih igrača u premium srednjoj klasi i generacijama "stožerni" model marke. Stoga će, unatoč predstavljanju potpuno električnog EQE-a slične veličine, Mercedes predstaviti još jednu generaciju obične E-Klase prije nadolazeće zabrane motora s unutarnjim izgaranjem. Očekuje se da će nova E-Klasa stići sljedeće godine, a ovo je što znamo za sada o njoj.

image

2024. Mercedes-Benz S-Klasa (digitalni render)

CarScoops

Špijunski prototipi viđeni su u prosincu prošle godine, pokazujući evolucijski pristup uz zadrživanje sličnih proporcija. Full-LED prednja svjetla bit će tanja s izduženijim oblikom, a rešetka hladnjaka usvaja uravnoteženiji izgled između sportskog karaktera i elegancije, u kombinaciji s modernim otvorima.

Profil će imati sličnu liniju prozora kao i trenutni model, ali će uključivati ​​čišći izgled u smislu linija karaktera i površine, prateći posljednju evoluciju Mercedesovog dizajnerskog jezika, piše portal Carscoops.

Stražnji kraj bi trebao biti nešto uži kao doprinos dinamičnijem nastupu i s integriranim diskretnim malim spojlerom na prtljažniku ter vodoravno raspoređenim stražnjim LED svjetlima inspiriranim većom S-klasom.

Slijedeći tradiciju, karoserija T-modela će dodati više praktičnosti u mješavinu zahvaljujući redizajniranoj liniji krova koja omogućuje veći prtljažnik. Mercedes tako dokazuje da "karavani ne moraju izgledati dosadno".

Za razliku od svog prethodnika koji je također bio dostupan u coupe i kabriolet obliku s dvoja vrata, nova generacija E-Klase dolazi isključivo kao limuzina s četiri vrata i karavan s pet vrata.

Novi CLE poslužit će kao neizravna zamjena za coupe i kabriolete E-Klase i C-Klase, pojednostavljajući Mercedesovu ponudu.

Kao i uvijek, AMG Line i AMG verzije E-Klase imat će agresivniji komplet karoserije i kotač evećeg promjera. Postoje i špijunske fotografije prototipa E53e-a na kojem možemo vidjeti snažnije kočnice i četverostruke ispušne cijevi.

Očekuje se da će se nova generacija E-klase voziti na jako dorađenoj verziji platforme trenutnog modela. Ovo je mudar izbor Mercedesa jer nema smisla financirati razvoj nove arhitekture koja nije EV manje od desetljeća prije nadolazeće zabrane unutarnjeg izgaranja u EU.

image

2024. Mercedes AMG E53e (prototip)

CarScoops

Što se tiče ponude motora, fokus će biti na elektrifikaciji, koja će pomoći Mercedesu da ostvari nadolazeće Euro 7 standarde.

Očekujemo da će svi motori imati neku vrstu električne pomoći, od blagih hibridnih do plug-in hibridnih varijanti. Najnovija izvješća govore o 2,0-litrenom turbopunjenom četverocilindrašu sposobnom za 258 KS (190 kW), turbopunjenom 3,0-litrenom rednom "šestaku" sa 435 KS (320 kW) i više od jedne PHEV opcije.

image

2024. Mercedes-Benz S-Klasa (prototip)

CarScoops

AMG varijante 53e i 63e kombinirat će izlaznu snagu veću od razine njihovih prethodnika s pogonom isključivo na unutarnje izgaranje. Premijera najnovije E-Klase vjerojatno će se poklopiti s novom generacijom BMW-a Serije 5. Audi se također priprema za facelift A6, dok su se drugi proizvođači automobila već povukli ili planiraju napustiti segment u korist SUV-ova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 10:17