INOVATIVNO RJEŠENJE

ODAKLE SVIRA? Što kažete na novi trend, glazbeni sustav bez zvučnika koji donosi još bolji zvuk, ali i značajne uštede po pitanju mase?

 
 Continental, Sennheiser

Glazbeni sustavi u automobilima već su dugi niz godina prilično slični, a poneki proizvođači poput primjerice Volva na modelu XC40 zvučnike su premjestili u A-nosače kako bi oslobodili prostor u vratima i tako putnicima ponuditi više praktičnih pretinaca. A čini se kako bi uskoro cijeli glazbeni sustavi u automobilima mogli doživjeti pravu revoluciju.

Continental, Sennheiser

Naime, Continental i Sennheiser su udružili snage i na salonu CES u Vegasu predstavili svoju viziju glazbenog sustava budućnosti koji nema – zvučnike! Da, dobro ste pročitali. Od kuda će dolaziti zvuk? Iz već postavljenih panela, odnosno površina u vratima automobila. Glazbenog sustava naziva Ac2ated Sound ima posebno razvijen softver, a zahvaljujući posebnoj tehnologiji spajanja, zvučni valovi se prenose u unutarnje ploče koje ih zatim šalju u kabinu. Rezultat je, kako ističu proizvođači, iznimno prirodan zvuk, pa će se vozač i putnici osjećati kao da su u koncertnoj dvorani. Osim toga, glavna prednost ovakvog sustava je sami fizički izostanak zvučnika.

Continental, Sennheiser

Budući da glazbeni sustavi znaju na vagu donijeti i do 40 kg, jasno je kako će ovakva tehnologija donijeti uštede po tom pitanju (ovakav sustav je i do 90 posto lakši od klasičnog). Osim toga, dizajneri dobivaju puno više slobode prilikom oblikovanja obloga vrata i samih pretinaca.

Continental, Sennheiser

Osim toga, napominje se kako se ovakva tehnologija i softver mogu ugraditi i u druge površine na automobilu, poput kontrolne ploče ili A-nosača krova. Dakle, mogućnosti su brojne, uštede na masi značajne (to će biti posebno važno kod električnih modela kod kojih je svaka ušteda po pitanju mase dobrodošla), a zvuk bi trebao biti dodatno poboljšan. Zvuči odlično, zar ne? Za implementaciju ćemo još morati pričekati budući da je sada su sada na redu pregovori s proizvođačima, no vjerujemo kako će vrlo brzo postići dogovor...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:58