AKTUALNO

ODZVONILO MUTIKAŠAMA SMS porukom protiv prijevara

Na zaslonu mobitela odsad možete provjeriti postoji li na rabljenom koji kupujete neki teret, neotplaćeni leasing ili kredit i je li predmet ovrhe
 Željko Puhovski/CROPIX

Kupili ste auto i dolaskom u Policijsku upravu na upis vlasništva - šok. Ne možete ga prenijeti na svoje ime! Službenica vam hladno odbrusi kako je auto za koji ste dali lijepu svoticu novca pod ovrhom, pa vlasništvo ne može biti prenijeto na vas. I što sad, pitate službenicu? Ništa, riješite problem s osobom od koje ste kupili auto, slijedi rutinski odgovor, koji daje naslutiti muke koje slijede. Jer, ako vam nesavjesni bivši vlasnik (koji znajući da je auto pod ovrhom nije donio Prometnu dozvolu u Policiju na upis zabrane otuđenja i ipak odlučio prodati auto), ne vrati novac, preostaje vam samo - dugotrajna sudska tužba s neizvjesnim ishodom naplate.

Isto se može dogoditi kupite li auto koji je još uvijek opterećen kreditom, leasingom ili je u nekom drugom ovjerenom zalogu. I takav ne može postati vaše vlasništvo. Da se takve neprilične i neugodne situacije ubuduće ne bi događale, državna financijska agencija Fina uvela je jednostavnu, a korisnu uslugu Fina info šasija. Procedura kojom se doznaje da je auto čist od bilo kakvih tereta i zabilježbi nije složena i sad više ne zahtijeva obilaženje šaltera ili spajanje na internet stranice Fine. Dovoljno je tek imati mobitel i saznati broj šasije vozila. Sve što potom valja učiniti je na broj 818058 poslati poruku u kojoj treba upisati riječ sas, nakon nje ostaviti razmak i potom upisat broja šasije (primjerice: sas VF3CCHMZOET022811).

I za manje od minute stići će vam povratna informacija koja otkriva je li vozilo upisano u Upisnik založnih prava (registar svih sudskih i javnobilježničkih osiguranja tražbina vjerovnika) stiže povratna informacija s naznakom je li auto u Upisniku ili nije. I ako jest, od kojeg datuma. Dogovarate li kupoprodaju vikendom ili praznikom, ni to nije problem, jer navedenu informaciju je moguće dobiti bilo kojim danom, od 0 do 24 sata. A koliko će vas to koštati? Odlazna poruka bit će vam naplaćena po standardnom cjeniku vašeg mobilnog operatera , a odgovor iz Fine sa uključenim PDV-om 12,50 kuna. Što je, složit ćete se, smiješan iznos u odnosu na materijalnu štetu koju možete pretrpjeti, ali i potrošeno vrijeme i živce. A valja znati i to da se u slučaju upita s upisanim neispravnim brojem šasije usluga ne naplaćuje te da je, kao i dosad, svima i dalje dostupna posve besplatna provjera istih podataka internetom na stranici Fine, pretragom Upisnika založnih prava pokretnina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:44