PRETPREMIJERA

OPEL U ZAGREBU PREDSTAVIO novi Crossland X, prvi model na zajedničkoj platformi s modelima PSA grupe

Danas je zastupnik Opela u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu novinarima pretpremijerno predstavio novi model Crossland X, samo tjedan dana nakon svjetske premjere na Salonu automobila u Ženevi
 Zlatko Horvat

Novi Opel Crossland X nasljeđuje model Meriva, ali nastupa kao crossover, a ne mali jednovolumen i postavljen na zajedničku platformu s budućim Citroenom C3 Picasso što ga čini prvim predstavljenim modelom PSA/Opela od objave kupnje njemačkog proizvođača od strane Francuza prošlog tjedna. Kako bilo, Opel je sada i s Crosslandom X uz već poznatu Mokku X zaigrao u crossoverskoj klasi B-segmenta što je svojevrstan uvod u ofenzivu od čak sedam novih modela koje će predstaviti tijekom ove godine (gamu crossovera kasnije će tijekom godine nadopuniti i novi Grandland X u c-segmentu).

Opel

Ako pokušamo odrediti prethodnika Crosslanda X onda bi to bila Opel Meriva, s tim da novi model osim što nudi praktičnost gradskog jednovolumena sada stoji i na visokim nogama. Razlika između Mokke X i Crosslanda X je u tome da je ovaj potonji 70 mm niži i dolazi samo s prednjim pogonom i prilagođeniji je obiteljskoj uporabi. Usto, osnova na koju je postavljen dijeli s modelima iz PSA, točnije nadolazećim novom Peugeotom 2008 i Citroenom C3 Picasso.

Opel

Po pitanju opreme ljubitelji tehnologije doći će na svoje jer Crossland raspolaže naprednim infotainment sustavom koji je kompatibilan s Android Auto i Apple CarPlayem, a tu je kao standard i OnStar servis. Kao asistenti vozaču tu su panoramska kamera, sustav pomoći pri parkiranju, sustavi koji registriraju mogućnost sudara, prelazak trake, prepoznavanje znakova, vozilo u mrtvom kutu... Dakle osim što je privlačan i praktičan, novi je Opel Crossland i inteligentan, dakle po svemu moderan trendovski automobil.

Opel

Po pitanju pogona benzinski motor s početka ponude jest trocilindarski 1,2-litarski s 81 KS koji prosječno troši 5,1 litru. Sljedeći je 1.2 Turbo u posebno ekonomičnoj verziji ECOTEC od 110 KS koji dolazi s peterostupanjskim mjenjačem (prosječna potrošnja 4,8 l/100 km), a može se dobiti i sa šesterostupanjskim automatskim mjenjačem. Oba motora ostvaruju najveći i okretni moment od 205 Nm pri 1500/min. Vrh ponude benzinskih motora čini 1.2 Turbo od 130 KS i 230 Nm uz 6-stupanjski ručni mjenjač.

Opel

Takav Opel Crossland X ubrzava od 0 do 100 km/h za 9,1 sekundu do maksimalne brzine od 206 km/h. Od dizelskih motora tu su 1,6-litraš od 99 KS i najvećeg okretnog momenta od 254 Nm pri 1750/min koji prema tvorničkim navodima prosječno troši 3,8 litara ( uz start/stop sustav 3,6 l) te isti motor, ali sa 120 KS i 300 Nm najvećeg okretnog momenta koji se zadovoljava s 4 litre na 100 km. Cijene za sve modele još nisu definirane, no poznato je da će biti niže od modela Mokka X (početni model s dizelašem će stajati oko 143.000 kuna do registracije) i da novi Crossland X u salone stiže krajem lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 17:34