U POTPUNOSTI AUTONOMAN

OVAKO MERCEDES VIDI BUDUĆNOST: Električni Vision AVTR inspiriran je filmom Avatar, a ispod poklopca skriva električnih 470 KS koji voze vas!

Daimler AG

 

Mercedes-Benz Vision AVTR, to je naziv ovog konceptnog modela s kojim je njemački proizvođač odlučio zagolicati maštu javnosti. Ovako naime u Mercedesu vide budućnost automobila. Model je predstavljen na salonu CES u Vegasu, a napravljen je nakon objave partnerstva s filmskom franšizom Avatar.

Foto: Daimler AG

Riječ je o uistinu posebnom modelu koji nema dodirnih točaka s trenutnim serijskim modelima. Prije svega, AVTR se kotrlja na neobičnim kotačima kod kojih su guma i naplatak sjedinjeni, a tu je i LED osvjetljenje koje posebno impresivno izgleda prilikom vožnje noću.

Daimler AG
 

Naravno, u Mercedesu nisu mogli odoljeti pa su prilikom CES-a demonstrirali kako to izgleda po ulicama Vegasa što možete pogledati u videu:

 

Na karoseriji ovog impresivnog koncepta nalazi se 33 multifunkcijska otvora koji se otvaraju i tako oponašaju disanje stvorenja s planeta Pandora iz filma Avatar (da, dobro ste pročitali). To nije jedino po čemu je ovaj automobil poseban – kontrole se naime na nalaze na podu u obliku papučica, već se sve obavlja putem središnje konzole na koju putnik (da, putnik, jer ovo je autonomno vozilo) stavlja ruku nakon čega automobil očitava biometrijske podatke i prilagođava ugođaj u vožnji raspoloženju.

 

Za pogon se očekivano brinu električni motori, i to 4 komada ukupne snage 470 KS. Baterija od 110 kWh pritom je se može u potpunosti reciklirati. U Mercedesu također navode kako je u 15 minuta punjenja moguće dobiti doseg od 700 kilometara. Što kažete na ovakvu budućnost?

Izdvajamo

Iz drugih medija