NEMA ŠALE!

PA TI SKIDAJ LIMITATOR BRZINE! Ako vas u ovoj europskoj zemlji uhvate s 'nabrijanim' električnim biciklom platit ćete kaznu do čak 30 tisuća eura...

 Norbert Eisele-Hein / imageBROKER / Profimedia

Veliki gradovi diljem svijeta sve su pretrpaniji automobilima. Tako se stvaraju sve veće gužve, a nastao je i manjak parkirnih mjesta. Stoga mnogi traže razne alternative, a jedna od najpopularnijih su upravo električni bicikli.

Za razliku od motocikala i skutera, bicikli ne zahtijevaju mnogo prostora, imaju staze samo za njih, a i ne trebaju se registrirati. Cijene električnih bicikala iz dana u dan sve su manje, a ponuda je sve veća pa su oni postali sigurna alternativa.

No kao što je stanje s automobilima, brojni vlasnici vole pomalo modificirati svoj električni bicikl. Mnogi stavljaju bolje gume i kočnice, drugačiji volan ili uređuju ramu, ali najčešća modifikacija je zapravo skidanje limitatora brzine.

Svaki električni bicikl bi prema zakonima većina država trebao biti limitiran na brzinu 25 km/h, ali se mnogi proizvođači toga niti ne pridržavaju. S druge strane, Bosch je nedavno razvio anti-tuning sustav koji onemogućuje vlasnicima da modificiraju snagu svojih bicikala.

No dok većina država još uvijek nije uredila svoj zakon i odredila normalne kazne za električne bicikle, Francuska je nedavno donijela poprilično drastičan zakon.

Naime, ako francuska policija uoči nekoga da se na biciklu vozi većom brzinom od 25 km/h, ta osoba može dobiti kaznu do čak 30 tisuća eura (oko 230 tisuća kuna), tri kaznena boda na vozačkoj dozvoli te kaznu zatvora do godine dana.

Novi zakon ne primjenjuje se samo na privatne vlasnike, već i na sve proizvođače i servise takvih bicikala koji uklone limitator. Također, ako se uoči da netko prodaje tuning opremu za električne bicikle, ista osoba ili tvrtka može dobiti jednaku kaznu.

Mnogi će biti poprilično tužni jer im taj zakon “ubija” zapravo svaku zabavu u električnim biciklima, ali treba uzeti u obzir da je sigurnost sudionika u prometu uvijek na prvome mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 07:22