FOTO, VIDEO

PAO JOŠ JEDAN REKORD: Renault Megane RS Trophy-R najbrži i na legendarnoj stazi Spa-Francorchamps!

 
 Renault Sport

Renault je izgleda krenuo harati stazama diljem Europe sa novim paklenim Meganeom RS Trophy-R! Naime, nakon što je prije nekoliko tjedana oborio rekord Ringa u kategoriji serijskih automobila s prednjim pogonom, sada je pao i novi rekord u ovom kategoriji, i to na legendarnoj stazi Spa-Francorchamps gdje je održano događanje RS Days. Za one koji možda ne znaju, u odnosu na standardni Megane RS, ova verzija olakšana je za čak 130 kg. Kako su inženjeri iz Renaulta to postigli? Prije svega, upotrebom karbonskih elemenata, tanjeg stakla, ispušnim sustavom od titana ali i izbacivanjem stražnjeg reda sjedala. Automobil je dobio i Ohlins amortizere za još bolje držanje, a tu su i opcijski karbonski naplaci. Za kočenje se brinu Brembo kočnice, dok ispušni sustav nosi potpis Akrapoviča. Ispod poklopca se nalazi poznati 1,8-litreni turbobenzinac snage 300 KS uz 400 Nm okretnog momenta, a dolazi isključivo s ručnim mjenjačem. Ubrzanje do stotke traje 5,4 sekunde, dok je maksimalna brzina 262 km/h.

2019 - Nouvelle Renault MÉGANE R.S. TROPHY-R
Renault Sport

No vratimo se mi na sami rekord - RS Trophy R uspio je stazu Spa-Francorchamps savladati za 2’48’’338, što je više od 5 sekundi bolje od prethodnog rekorda. Za upravljačem Méganea R.S. Trophy-R bio je Laurent Hurgon, vlasnik brojnih rekorda na stazi Nürburgring, koje je osvojio s različitim generacijama ovog automobila. „Još sam jednom uistinu ponosan i oduševljen. Spa-Francorchamps jedna je od najdražih europskih staza svakom vozaču. Vrlo je brza i zahtjevna, a ovaj je automobil kao stvoren za tu konfiguraciju staze. Zahvati na aerodinamici polučili su vrhunske rezultate. Osjećaj u zavojima Raidillon, Pouhon i Blanchimont uistinu je fantastičan. Kakav užitak!”

Kako je izgledala vožnja pogledajte u videu (prebaciti na 21:38 za početak vožnje):

RS TROPHY-R na tržište stiže prije kraja 2019. u ograničenoj numeriranoj seriji od 500 primjeraka, a cijene kreću od 55.000 eura

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:48