BRITANSKI PLEMIĆ S NJEMAČKIM SRCEM

PLEMENITAŠ U GOJZERICMA: OVO JE PRVI ASTON MARTIN SUV Porsche Cayenne i Maserati Levante dobili uglednog suparnika pokretanog AMG strojem od 550 KS!

 
 Aston Martin

I to smo dočekali – Aston Martin SUV! Čini se kako je ovaj globalni trend toliko jak da na njega nisu imune niti najluksuznije marke. Porsche je u ovom „ringu” već godinama s Cayenneom i ostalim povišenim modelima, Bentleyjev adut je Bentayga, dok je relativno nedavno u igru ušao i Lamborghini s Urusom te RR sa Cullinanom. Cijela priča bit će zaokružena kada kroz godinu-dvije Ferrari predstavi svoj SUV koji je već sada potvrđen.

No vratimo se mi sada na Aston Martin DBX, britanski SUV s njemačkim srcem. Zašto njemačkim? Zato što se ispod poklopca nalazi poznati 4,0-litreni twin-turbo V8 motor snage 550 KS uz 700 Nm okretnog momenta. To mu omogućuje ubrzanje do stotke za tek 4,5 sekundi i maksimalnu brzinu od 291 km/h. Snaga se pritom prenosi putem 9-stupanjske automatike na sve kotače.

Foto: Aston Martin

Što se tiče samog dizajna, već na prvi pogled je jasno kako je riječ o Aston Martinu, doduše u nešto drugačijoj formi u kojoj ga nismo navikli gledati. Na prednjem dijelu tako se ističu LED svjetla poznatog oblika, kao i masivna prednja maska (bit će prava šteta na nju lijepiti nosače registarskih pločica). Zanimljiv detalj su dnevne LED svjetla na rubovima prednjeg odbojnika po kojima će po noći odmah biti jasno da je riječ o DBX-u.

Stražnji dio inspiriran je Vantageom s LED svjetlima koja su povezana i dodatno naglašavaju širinu automobila.

U unutrašnjosti se ističu 12,3-inčni digitalni zaslon ispred vozača kao i središnji 10,25-inčni zaslon osjetljiv na dodir putem kojeg se kontrolira infotainment sustav. Središnji greben očekivano je iznimno sličan onome u AMG modelima...

Mislilo se i na praktičnost, pa tako prtljažnik broji 832 litre, odnosno 1540 litara kada se preklope sjedala.

Zračni ovjes na ovom 2245 kg teškom SUV-u dolazi standardno, pa se tako ovisno o terenu podnica spušta ili podiže. Iako je itekako sposoban za neprohodne terene, vjerujemo kako će mu, baš kao i Bentayge i ostatak društva, većinu vremena provoditi na ulicama Londona, Monaka, Los Angelesa...A upravo u Los Angelesu ima i premijeru za javnost, a odmah po premijeri objavljena je i cijena koja kreće od 193,500 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:06