FOTO, VIDEO

POZNATI SVI DETALJI NOVE MAZDE 3 - evo koji će motori biti dostupni za europsko tržište! Hoće li revolucionarni benzinac biti traženiji od dizelaša?

 
 Mazda

Iako je Mazda 3 bila predstavljena prije nekoliko mjeseci (na salonu u Los Angelesu), informacije i slike vezane uz ovaj model bili su poprilično "mršavi". Tako su dostupne fotografije uglavnom bile statične, a o motorima se samo nagađalo. Ipak, sada kreću europske prezentacije i prve vožnje, pa je tim povodom Mazda objavila i sve detalje vezane uz motore kao i bogatu fotogaleriju. Pa krenimo odmah s detaljima: nova Mazda 3 bit će dostupna s tri različita motora u Europi - dva benzinca i dizelaš.

Foto: Mazda

Zamjena za 1,5 i 2,2-litrene dizelaše dolazi u obliku novog SkyActiv-D 1,8-litrenog turbodizelaša koji razvija 116 KS uz 270 Nm okretnog momenta. Dakle, dizelaša ipak ima u ponudi (mnogi japanski proizvođači su odustali od njih, no ne i Mazda što će sigurno razveseliti domaće kupce), no u Mazdi vjerojatno više očekuju od revolucionarnog benzinskog motora SkyActiv-X koji kombinira kompresijsko i paljenje pomoću svjećice, te pritom troši 30 posto manje u odnosu na klasične benzince (više detalja o tom motoru pročitajte ovdje). Ono što zasad znamo je da će u europskoj verziji razvijati 181 KS (prema katalogu koji je procurio zbog nepažnje salona u Slovačkoj). Budući da prema WLTP-u troši tek 4,7 litara na 100 km/h, vjerojatno će mnogi kupci zaokružiti ovaj model prilikom odabira.

Postoji i opcija slabijeg benzinca SkyActiv-G, atmosferskog 2,0-litrenog benzinca koji razvija 122 KS uz 213 Nm okretnog momenta, a novost je da ima i mild-hybrid sustav s litij-ionskom baterijom. Rezultat toga je niža potrošnja ali i niža emisija štetnih plinova. Razina CO2 iznosi 136 g/km, dok potrošnja prema WLTP-u iznosi tek 6 litara.

Na YouTubeu su već osvanule prve recenzije, a u fotogaleriji sada napokon možemo vidjeti kako automobil izgleda s prednjom registarskom pločicom (dosadašnje slike bile su bez registarskih oznaka). Naravno, uskoro i naša redakcija ide na svjetsku prezentaciju nove Mazde 3, pa ćete u jednom od narednik brojeva moći pročitati naše dojmove.

Mazda

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:57