ELEKTRIČAR ZA POŽELJETI

PREDSTAVLJEN ELEKTRIČNI MINI: Cooper SE broji 184 KS, do stotke juri za 7,3 sekunde, a s jednim punjenjem može voziti 270 kilometara!

 
 Mini

MINI je danas službeno predstavio svoj novi potpuno električni Cooper SE. Riječ je o itekako bitnom modelu s kojim britanski proizvođač ulazi u „eru električnih modela”. Naime, ovdje je riječ o Cooperu koji za pogon koristi elektromotor snage 184 KS. U Miniju ističu kako automobil nudi „go-kart” doživljaj uz nultu emisiju štetnih plinova. Snaga se prenosi na prednje kotače, a ubrzanje do 60 km/h iznosi tek 3,9 sekundi, dok mu to stotke treba 7,3 sekunde. Maksimalna brzina ograničena je na 150 km/h, pa je jasno kako su domaći teren ovog električara gradske prometnice.

Foto: Mini

Naravno, svi će se odmah zapitati – koliki je domet s jednim punjenjem? Prema službenim podacima kompanije, on iznosi 270 kilometara i to prema novom WLTP ciklusu testiranja. Novi električni Mini puni se na istom mjestu gdje se kod benzinca toči gorivo, a na punjaču od 50 Kw može ga se u 35 minuta napuniti do 80 posto.

Što se tiče vizualno izgleda, oni oštrijeg oka primijetit će da je u odnosu na standardnu verziju električar 18 mm udaljeniji od tla, a tu su i novi naplaci kao i izostanak ispušne cijevi straga. U unutrašnjosti je najveća novost digitalni kokpit koji će imati i nadolazeća paprena verzija JCW GP.

Kako bi potaknuli potencijalne kupce na kupnju, u Miniju su odlučili LED svjetla,automatsku dvozonsku klimu i 6,5-inčni zaslon s navigacijom staviti u standardnu opremu. Detalji oko cijena i datuma dolaska na tržište trebali bi biti poznati uskoro, a ne sumnjamo kako će električni Mini postati pravi hit - posebice u gradovima poput Los Angelesa i Amsterdama gdje se električari već naveliko voze...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 12:53