KOMPAKTNI PREMIUM

PREMIJERA JE BLIZU! UHVAĆEN NOVI AUDI A3 GOTOVO NEMASKIRAN. Evo što zasad znamo o novoj generaciji plemenitog Golfa 8 koji na tržište dolazi dogodine

 
 Carscoops

Čini se kako su u Volkswagen grupi odlučili svoje testne automobile testirati s minimalnom količinom kamuflažne folije, pa tako nakon novog Golfa 8 kojeg smo praktički već vidjeli (prije premijere koja je krajem idućeg mjeseca) budući da gotovo da nema dijela koji nije otkriven sa špijunskih fotografija, sada imamo prilike vidjeti velik dio elemenata novog Audija A3.

S obzirom na to da je BMW nedavno predstavio novu Seriju 1, a Mercedes je prošle godine na tržište plasirao novu generaciju A-klasu, krajnje je vrijeme da i Audi prikaže svog aduta u kompaktnoj klasi u novom ruhu.

Foto: Carscoops

Krenimo od informacija koje zasad znamo – za početak, automobil će biti postavljen na modularnu MQB platformu koju će koristiti i osma generacija VW Golfa, a pritom će upravljanje i ovjes biti poboljšani.

U skladu s trendovima na tržištu, novi A3 će imati niz sustava pomoći vozaču, a uz radare na prednjem dijelu već sada uz pomoć fotografija koje su osvanule na Carscoopsu možemo vidjeti zaštitni znak - „Singleframe” masku te Matrix LED svjetla.

Detalj koji će svima odmah upasti u oči je dugačka kromirana lajsna koja se proteže od prednjeg fara pa sve do stražnjeg dijela.

Je li riječ o elementu koji vezan samo uz testne prototipove ili ćemo lajsnu u ovakvom obliku vidjeti u serijskoj izdanju – ostaje za vidjeti.

Ono što je sigurno je da će mnogi vrlo vjerojatno htjeti istu dobiti u sjajno crnoj boji, što bi trebalo biti moguće uz Audijev „Black” paket koji se nudi na ostalim modelima.

Budući da je karoserija nešto šira i niža, novi A3 izgleda dinamičnije i agresivnije od (još uvijek) aktualnog modela, posebice na 18-inčnim naplacima na kojim se vozi jedan od uhvaćenih modela.

U skladu s trendovima, na stražnjem dijelu nije moguće vidjeti nastavke ispušnog sustava...tako da ćemo vjerojatno biti osuđeni na kromirane „lažnjake”. Treba napomenuti da će novi A3, baš kao i Golf 8 te BMW Serije 1 dolaziti isključivo s 5 vrata, budući da tržište preferira upravo takve verzije.

Najviše će promjena ipak biti u unutrašnjosti. Fotografi su uspjeli uhvatiti i taj detalj.

Ispred vozača očekivano se nalazi digitalni kokpit, dok središnjim dijelom na kojem se ističu elementi neobičnih oblika (neke će oblik otvora za ventilaciju podsjetiti na one iz Lamborghini Urusa) dominira zaslon osjetljiv na dodir koji je blago nagnut prema vozaču, baš kao u modelima A1, Q3 i Q3 Sportback.

Carscoops

U ponudi se očekuju i nove boje karoserije kao i novi dizajn naplataka. Što se tiče same motorizacije, ispod poklopca bi se trebali naći benzinci, dizelaši, mild-hibridi kao i plug-in hibrid verzija.

Potpuno električne verzije neće biti, budući da će Audi predstaviti kompaktnog električara s oznakom e-tron.

Naravno, ljubitelji sportske vožnje također će doći na svoje budući da će nakon dolaska „običnih” verzija uslijediti i paprene verzije s oznakama S i RS. I za kraj ostaje pitanju datuma premijere nove generacije Audija A3.

Kako stvari zasad stoje, izvjesno je kako će ona biti na salonu u Ženevi sljedeće godine, tako da će se potencijalni kupci ipak morati strpjeti još nekoliko mjeseci...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:13