AKTUALNO

PRIJEVREMENA MIROVINA: Smart godišnje radi gubitak od 500 milijuna eura i Mercedes ih uskoro gasi?

 
 Damiler

Neki ih vole zbog svoje praktičnosti i jednostavnosti manevriranja u gradu, dok drugi tvrde kako Smart praktični niti nije auto. Kakvo god mišljenje imali, jedno je sigurno - čini se kako Smartu u financijskom pogledu ne cvjetaju ruže. Naime, kako piše njemački Handelsblatt, Smart nikad nije bio profitabilan i situacija je iz godine u godinu sve gora. Uzmimo za primjer SAD gdje je prošle godine prodano tek 1276 primjeraka! Okej, situacija je nešto bolja u Europi gdje ta brojka iznosi 97,346 vozila, no niti to nije zadovoljavajuće budući da je, prema pisanju Handelsblatta, očekivana brojka bila 200 tisuća.

Auto News Europe tako navodi da Smart godišnje radi gubitak od 500-700 milijuna eura! Naravno da su to porazni rezultati i da u Mercedesu, odnosno Daimleru ozbiljno razmišljaju o ukidanju ovog brenda. Pritom izvršni direktor Dieter Zetsche koji je veliki obožavatelj Smarta odlazi u mirovinu u svibnju ove godine, a zamijenit će ga Ola Källenius koja tvrdi kako "neće oklijevati s ukidanjem Smarta ako će to biti potrebno". Dakle, osim Zetschea u mirovinu bi vrlo brzo mogao i Smart.

Postoji li nada da će brend ipak opstati? Postoji. Naime, njemački mediji spominju i kako Daimler pregovara sa BAIC-om i Geelyjem oko potencijalnog partnerstva. U slučaju da pronađu zajedničko rješenje, možda ćemo Smart modele i dalje gledati u salonima i na cestama...

Das Showcar smart forease bei
Daimler AG
Smart Forease

Izvor: Handelsblatt

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:10