KURDI KAMEN SPOTICANJA

PROPADA LI POSAO VRIJEDAN MILIJARDU EURA? Volkswagen odgodio gradnju tvornice u Turskoj nakon ulaska turskih vojnika u Siriju. Srbija ponovo opcija?

 REUTERS

Njemački proizvođač automobila Volkswagen odgodio je odluku o gradnji nove tvornice u blizini turskog grada Izmira zbog vojne ofenzive Turske na sjeveru Sirije, priopćio je glasnogovornik kompanije u utorak.

„Uprava Volkswagena odgodila je odluku o novoj tvornici“, rekao je glasnogovornik VW-a.

Kompanija pozorno prati situaciju i zabrinuta je zbog razvoja događaja, dodao je.

Turske postrojbe ušle su prošle srijede na teritorij sjeveroistočne Sirije nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio povlačenje dijela američkih snaga iz tog područja.

Turska tvrdi da su meta njezinog upada na teritorij Sirije ekstremisti islamističke naoružane skupine Islamske Države i kurdske neregularne oružane snage, ali njezina je operacija izazvala žestoku kritiku u međunarodnoj javnosti i rezultirala je sankcijama Ankari.

VW je prije turske ofenzive u Siriji već bio u zaključnoj fazi pregovora o gradnji nove tvornice u Turskoj koja im se činila privlačnijom lokacijom od, primjerice Bugarske, ili Srbije, a Erdogan je već kao čin prijateljstva i zahvale prema VW-u naložio da se svi službeni automobili čelnika njegove stranke kada im istekne najam zamijene za VW Passate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:50