AKTUALNO

PRVI ELEKTRIČNI SEAT: el-Born premijeru ima u Ženevi, a na tržište stiže 2020. godine

 
 Seat

I Seat se okreće struji! Španjolski proizvođač je objavio prve slike i informacije vezane uz svoj prvi električni model - konceptni el-Born koji bi na tržište trebao stići već 2020. godine. Riječ je o drugom električnom modelu (nakon VW ID Hatch-a) baziranom na MEB platformi Volkswagen grupe. Za pogon se brine električni motor od 204 KS, a automobil s jednim punjenjem baterije prelazi popriličnih 420 kilometara prema WLTP-u. Ubrzanje do stotke traje 7,5 sekundi, dok uz brzi punjač punjenje od 0 do 80 posto traje kratkih 47 minuta.

Foto: Seat

Atraktivni 20-inčni naplaci služe poboljšanju aerodinamičnosti što je izrazito bitna stavka kod električnih modela. Linije modela su dinamične, pa tako el-Born sa svih strana izgleda futuristično, a zanimljivo kako izgledom podsjeća na jednovolumen (što je i osvježavajuće u moru crossovera i SUV-ova).

U unutrašnjosti dominira 10-inčni zaslon infotainment sustava, a ovako na prvi pogled moramo priznati kako sve izgleda kao da je spremno za serijsku izvedbu, budući da nema pretjerano futurističnih elemenata. Sportski upravljač i digitalni kokpit već smo vidjeli na serijskim izvedbama, a ostaje samo pitanje ručice mjenjača koja na slikama nije vidljiva, pa pretpostavljamo kako će se sve odrađivati putem prekidača. Zanimljvi detalj je poseban sustav koji smanjuje potrošnju električne energije za grijanje i tako može "uštedjeti" do 60 kilometara dosega, što će biti posebno korisno vozačima u hladnim područjima koji cijelo vrijeme moraju imati upaljeno grijanje. Prvi potpuno električni Seat očekivano će biti opremljen i drugom razinom autonomne vožnje kao i nizom sustava pomoći vozaču. Premijeru će imati 5. ožujka u Ženevi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:34