NEMAJU KUD S NAFTOM

PRVI PUT U POVIJESTI: Cijena barela američke nafte pala ispod nule, u Hrvatskoj od ponoći poskupio benzin, a pojeftinio dizel

Zbog pada potražnje, proizvođači zapravo plaćaju kako bi drugi preuzeli naftu koju proizvođači nemaju gdje skladištiti ili im nepotrebno zauzima skladišne prostore, no ta globalna kretanja uopće se ne dotiću formiranje cijena goriva u Hrvatskoj. Benzin je naime od ponoći - poskupio!
 Profimedia / CROPIX

Cijena barela sirove WTI nafte prodavala se u ponedjeljak po najnižoj cijeni u povijesti, i to za minus 37 dolara po barelu, zbog nedostatnih kapaciteta za skladištenjem nafte, do čega je došlo zbog kolapsa potražnje uslijed pandemije koronavirusa piše Hina.

WTI (West Texas Intermediate) laka sirova nafta, jedno od mjerila u formiranju cijena nafte, prodavala se po minus 37 dolara po barelu za svibanjske isporuke, budući da terminski ugovori ističu u utorak. Nakon tog rekordno niskog iznosa cijena se nešto opravila, ali je još uvijek bila ispod nule.

Problem fizičke isporuke uvelike utječe na pad cijene, te je u jednom danu cijena WTI nafte pala za više od 200 posto.

Cijena WTI nafte po barelu za lipanjske ugovore je preko 20 dolara po barelu, a za isporuke kasnije u godini cijena je još i veća.

Cijena također referentne Brent nafte pala je za oko 8 posto te se prodaje za oko 25 dolara po barelu.

Padu cijena nafte pridonijela je pandemija koronavirusa zbog koje su blokirani određeni sektori gospodarstva, te cjenovni rat između Saudijske Arabije i Rusije.

Zbog pada potražnje, proizvođači zapravo plaćaju kako bi drugi preuzeli naftu koju proizvođači nemaju gdje skladištiti ili im nepotrebno zauzima skladišne prostore.

Podsjetimo, Rusija, Saudijska Arabija i druge članice OPEC-a pretprošle su nedjelje obznanile da je postignut dogovor o smanjenju proizvodnje nafte za 9,7 milijuna barela dnevno u svibnju i lipnju. To smanjenje proizvodnje iznosi 10 posto normalne svjetske opskrbe naftom, a ujedno je i jedno od najvećih smanjenja proizvodnje dogovoreno dosad.

Dionice najvećih naftnih kompanija padaju, primjerice ExxonMobila za oko četiri posto u ponedjeljak.

Od utorka pak u Hrvatskoj benzin poskupljuje za kunu po spremniku, dok će dizel pojeftiniti, objavio je portal cijenegoriva.info.

Portal navodi kako će spremnik od 50 litara benzina od ovoga tjedna biti skuplji za kunu nego prošloga tjedna, dok će isti spremnik dizela pojeftiniti za 12,5 kuna. Autoplin, također spremnik, bit će povoljniji za 3,5 kuna u odnosu na prošli tjedan.

Ova se promjena cijene benzinskog goriva događa usprkos tome što se cijena barela sirove WTI nafte u ponedjeljak prodavala po najnižoj cijeni u povijesti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:12