ODLIČNI FINANCIJSKI REZULTATI

REKORDNA GODINA za FCA grupu: završili 2016. godinu s 1,8 milijardi eura dobiti

Fiat Chrysler Automobiles CEO Sergio Marchionne speaks next to the Utility Vehicle of the Year award given to the Chrysler Pacifica during the North American International Auto Show in Detroit, Michigan, U.S., January 9, 2017. REUTERS/Rebecca Cook
REUTERS

Iako je ukupna proizvodnja pala za 3 posto, uz prihode na sličnoj razini rashodi su smanjeni što je rezultiralo puno boljim rezultatima

Fiat-Chrysler grupa jučer je objavila financijske rezultate koji pokazuju najbolje rezultate otkad je grupa formirana. Pritom su obećali dodatne pogodnosti za svoje radnike u obliku bonusa. Izvršni direktor Sergio Marchionne izjavio je kako su dobre brojke rezultat provođenja strateškog plana koji za cilj ima povećanje prisutnosti grupe na tržištima i povećanje profita. "Ovo je bila rekordna godina za nas, ali trenutno smo ostvarili tek 60% od plana koji smo si zacrtali ostvariti od 2014. do 2018. godine. Iako se tada plan mnogima činio nerealnim, dokazali smo kako možemo poslovati uspješno i ostvarivati zacrtane ciljeve."- izjavio je Marchionne. Dobit FCA grupe nakon oporezivanja u 2016. godini iznosila je 1,8 milijardi eura. To je ogromno poboljšanje u odnosu na prošlu godinu kada je dobit bila tek 93 milijuna eura za što su najviše krivi opozivi i restrukturiranje.

Za 2017. godinu kao plan navode ostvarenje dobiti od 3 milijarde eura, što je prilično optimistična tvrdnja. Što se tiče tržišta vrijednosnih papira, i tu su ostvarili odlične rezultate budući da je cijena dionice u posljednja tri mjeseca narasla za 70 posto. Kao nagrada za dobre rezultate, radnicima će u veljači biti isporučeni bonusi prema broju odrađenih sati.

Zanimljivo je da je ukupna prodaja u 2016. godini iznosila 4,7 milijuna primjeraka, što je pad od 3 posto u odnosu na godinu prije. Ukupni prihodi iznosili su 111 milijardi eura (oko milijardu i pol manje nego prošle godine). Ipak, zbog povećanja profitnih marži u SAD-u (prodajom većeg broja pick-up vozila i SUV-ova) te povećanja prodaje u Europi godinu su završili sa pozamašnom dobiti. Marcionne vjeruje kako će do 2018. godine ostvariti krajnji cilj- prodaju više od 8 milijuna vozila na godišnjoj razini.

Izdvajamo

Iz drugih medija