render

Renault sprema redizajn gradskog Clija: Evo što sve znamo o dolazećem osvježenom modelu

Osvježeni Renault Clio dolazi kao konkurent najprodavanijem autu Europe Peugeotu 208 i to s više stila i tehnologije

Renault Clio

 CarScoops

Renault Clio je jedan od najprepoznatljivijih modela francuske marke u Europi i to desetljećima. Sada je spreman za redizajn u sredini životnog ciklusa budući da je model pete generacije star već četiri godine. Nakon nedavnih špijunskih fotografija, kolege iz CarScoopsa su kreirali render izgleda redizajniranog modela, a mi smo prikupili dostupne informacije.

Dok se neki konkurenti poput Ford Fieste ukidaju, Renault želi održati Clio na životu barem još nekoliko godina, natječući se s Peugeotom 208, najprodavanijim modelom koji će uskoro također biti osvježen, te Toyotom Yaris i VW Polom.

image

Renault Clio

CarScoops

Tako će se faceliftirani Clio prodavati paralelno s nadolazećim Renaultom 5 EV, ali ne i sa Zoeom slične veličine koji će navodno uskoro biti ukinut.

Gradski Francuz još s unutarnjim izgaranjem spreman je za predstavljanje, što dokazuju špijunske fotografije s nekamufliranim Cliom koji je "uhvaćen" prilikom snimanja promotivnog materijala u Turskoj, otkrivajući osvježeni dizajn prednjeg dijela.

Vrhunac prerađenog modela su nova LED svjetla u obliku bumeranga na prednjem braniku, koji izgledaju slično stilskom jeziku konkurentskih marki Peugeota i DS-a. To ne bi trebalo iznenaditi, budući da je Renaultov šef dizajna Gilles Vidal proteklo desetljeće proveo kao šef dizajna u Peugeotu.

image

Renault Clio

CarScoops

Ipak, moramo priznati da je Renaultov pristup malo drugačiji, s debljim dnevnim svjetlima ispod agresivnih prednjih svjetala koja su evolucija teme prvi put prikazana na konceptu Scenic E-Techu. Ostale promjene uključuju jednostavniju rešetku s novim Renaultovim amblemom i izostavljanje otvora na bočnim dijelovima branika.

Poznati isklesani profil će se preseliti s aktualnog modela kao što je slučaj s većinom faceliftova, ali tvrtka će vjerojatno dodati nove dizajne aluminijskih naplataka i nove opcije boja. Straga očekujemo izduženija LED svjetla, kao u ostalim Renaultovim modelima, što će mu omogućiti da se razlikuje od četvrte generacije Clia koji je izgledao vrlo slično trenutnoj petoj generaciji.

image

Renault Clio

CarScoops

Budući da se radi o redizajnu, a ne o novoj generaciji, ne očekujemo radikalna ažuriranja unutar kabine. Stoga će Clio vjerojatno zadržati svoj digitalni kokpit i neće usvojiti noviju OpenR postavu koja se nalazi u Meganeu E-Techu i Australu.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Renault sve verzije Clija opremiti mekim oblogama na armaturnoj ploči ili će zadržati tvrdu plastiku u osnovnoj ponudi. Tvrtka će također dodati Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) u kombinaciju, kako bi zadržala visoku ocjenu u EuroNCAP-ovim testovima.

image

Renault Clio

Renault

Ne očekuje se da će se ponuda pogonskih sklopova Clija drastično mijenjati, iako će elektrificirane verzije imati važniju ulogu. Renault već nudi samopunjivi hibrid koji kombinira atmosferski 1,6-litreni motor s dva električna motora, baterijom i sofisticiranim mjenjačem s više spojki. To će se sigurno prenijeti i možda pridružiti sličnim plug-in hibridnim postavkama koje se nalaze u mehanički povezanom Capturu.

image

Renault Clio E-Tech Hybrid

Renault

Također se očekuje da će osnovni modeli zadržati 1,0-litreni trocilindrični benzinski motor s turbopunjačem. Postoji šansa da se blagi hibridni 1.3 TCe benzinac iz mnogo većeg Australa nađe ispod poklopca motora Clia, iako još ništa nije potvrđeno.

Budućnost 1,5-litrenog dizela također je neizvjesna, jer će ga Renault teško uskladiti s nadolazećim Euro 7 protokolima o ispušnim plinovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2023 19:08