AKTUALNO

RENDER: NOVI BMW SERIJE 1 NA NOVOJ PLATFORMI i s prednjim pogonom dolazi iduće godine!

Motor1.com

 

Iako su u BMW-u sada sve oči uprte u novu Seriju 3 koja za nešto više od mjesec dana ima premijeru u Parizu, uskoro dolazi i vrijeme za novu generaciju Serije 1 koja je na tržištu od 2011. godine. Promjene će biti značajne, a nekima se jedan detalj možda neće svidjeti - nova Serija 1 vozit će se na novoj platformi i imat će prednji pogon! Bavarski proizvođač već naveliko testira prve prototipe, a na temelju njih izrađen je i prvi render kojeg potpisuje Motor1. Kao što možete vidjeti sa slike, na prednjem dijelu ističu se masivni bubrezi i LED svjetla slična onima sa modela X2. Agresivnom dojmu pridonosi i činjenica kako je riječ o verziji s M paketom.

Motor1.com
 

Foto: Motor1.com

Kao što smo spomenuli, najveća novost je vijest da će se nova serija 1 kotrljati na FAAR platformi (riječ o dorađenoj UKL platformi na kojoj se voze X1, X2 i Serija 2 Active Tourer). Kako će na prednji pogon reagirati puristi - ostaje za vidjeti. Zasad nije poznato hoće li u ponudi, baš kao što je to slučaj s aktualnom generacijom, biti verzije sa 3 i 5 vrata ili će se prva verzija ukinuti. Naime, istraživanja pokazuju kako europski kupci sve manje kupuju verzije s trima vratima, što je vidljivo iz grafa napravljenog prema istraživanju JATO-a.

JATO
 

Ispod poklopca motora trebali bi se naći trocilindraši i četverocilindraši. Ponudu će otvarati 1,5-litreni trocilindraš od 140 KS koji će pogoniti i novu Seriju 3, a slijedi za 2,0-litreni četverocilindraš od 190 KS. Za one najzahtjevnije prema pisanjima portala Motor1.com nudit će se četverocilindraš od 265 KS, no postoje glasine kako će 306 KS snažan turbobenzinac iz modela X2 M35i također naći svoje mjesto u ponudi. Iako će se nuditi i dizelaši od 150 i 190 KS, u BMW-u očito imaju i velike planove s hibridima, budući da će se nuditi dvije hibridne verzije od 228 KS te 340 KS. Naravno, za potvrdu ovih nagađanja ipak će trebati pričekati još neko vrijeme, no nova Serija 1 trebala bi ugledati svjetlo dana dogodine, vrlo vjerojatno na salonu u Ženevi...

Izdvajamo

Iz drugih medija