AKTUALNO

RENDER: PRVI DETALJI O NOVOM AUDIJU A3 koji će se već dogodine boriti za kupce s novom Mercedes A-klasom i nadolazećim BMW-om Serije 1

Carscoops

 

Nakon što je prije nekoliko mjeseci na tržište stigla nova Mercedes A-klasa, na redu je potez dva najveća suparnika - Audija s modelom A3 i BMW-a sa Serijom 1. O bavarskom nadolazećem modelu već smo pisali (detalje pročitajte ovdje), a sada donosimo prve informacije o novoj generaciji Audija A3. Njemački proizvođač već naveliko testira prve testne primjerke, ali svi su prekriveni folijom. Ipak, ekipa iz Carscoopsa već je objavila i prvi render napravljen prema špijunskim slikama. Za očekivati je tako da će se na prednjem dijelu isticati masivna prednja maska s integriranim radarima i kamerama, kao i nova matrix LED svjetla.

Carscoops
 

Sa špijunskih fotografija vidljivo je kako će novodizajnirana stražnja svjetla biti horizontalno postavljena, a nastavci ispušnih sustava zasad su vidljivi samo na modelu S3, dok ćemo kod običnih modela vrlo vjerojatno gledati lažne nastavke, što je (nažalost) već postao trend na tržištu. Potvrđeno je i da će novi A3 dolaziti samo u "Sportback" verziji s peterim vratima. Loše su to vijesti za sve ljubitelje verzije s trima vratima, no rezultati prodaje pokazuju kako je takvih sve manje, i to ne samo na primjeru Audija nego i općenito. Iz tog se razloga sve veći broj proizvođača odlučuje na izbacivanje takvih verzija iz ponude, što je logičan potez.

Carscoops
 

Nova generacija i dalje će se kotrljati na modularnoj MQB platformi koju će koristiti i osma generacija VW Golfa te novi Seat Leon, koji oboje izlaze dogodine. Pritom će upravljanje i ovjes biti poboljšani, a u skladu s trendovima na tržištu, novi A3 će imati niz sustava pomoći vozaču.

U unutrašnjosti bi tehnologija i dizajn trebali biti preuzeti iz novih Audijevih modela. Dakle, ispred vozača će se sigurno naći dobro poznati digitalni kokpit, u središnjem dijelu će dominirati zaslon MMI infotainment sustava osjetljiv na dodir. Ostaje pitanje hoće li u Audiju odlučiti postaviti i dodatni zaslon za upravljanje klimom i sjedalima (kakav smo vidjeli na modelima A6, A8 i Q8), ili će vozači novog Audija A3 tim funkcijama upravljati putem prekidača (kao u novoj generaciji modela Q3 koja je i na slici).

Unutrašnjost novog Audija Q3
Audi
 

Moderna i bogato opremljena unutrašnjost igrat će veliku ulogu u pridobivanju kupaca, budući da je Mercedes s A-klasom napravio svojevrsnu revoluciju kada je u pitanju unutrašnjost, pa se sada ostali konkurenti također moraju prilagoditi, a ako je suditi po unutrašnjosti njihovih ostalih novih modela, Audi će pritom u tome biti itekako konkurentan.

Ispod poklopca bi se trebali nalaziti benzinski i dizelski motori snage od 150 pa sve do preko 400 KS u najsnažnijoj, RS3 verziji. U ponudi će biti i e-tron hibridna verzija. U svakom slučaju, u kompaktnoj klasi nas čeka opasna "bitka" za kupce između nove Mercedesove A-klase, BMW Serije 1 te nadolazećeg Audija A3, ali i nove 8. generacije Golfa, Seata Leona, novog Volva V40 koji je također najavljen za iduću godinu....

Izdvajamo

Iz drugih medija