SKANDINAVSKI DIZAJN

Saab opet u igri - stigla nova limuzina starog naziva

Premium model iz redova Saaba obiluje tehnološkim inovacijama i nudi moderni motor

Nakon vrlo burnog razdoblja za švedskog proizvođača automobila, s novim modelom 9-5 budućnost Saaba je ipak nešto svijetlija. Iako je nova generacija premium limuzine bazirana ona Opelovoj Insigniji, model 9-5 kupcima ipak nudi mnoge elemente prepoznatljive za švedskog proizvođača. Tako je primjerice interijer izveden u tradicionalnom Saabovom stilu, odnosno poput prethodnih legendarnih modela, kokpit je u potpunosti podređen vozaču.

Tradicionalni dizajn

Što se tiče vanjskog dizajna, 9-5 izgleda vrlo atraktivno i pomalo ekstravagantno. Posebice neobično, ali uspješno izveden stražnji kraj te elegantna bočna linija. Švedski dizajneri sačuvali su i prepoznatljivi mali prozor na stražnjim vratima, koji je preuzet iz modela 900.

Ponuda agregata za sada zaokružena je za dva benzinca i jednog dizelaša. Osnovni benzinac uz pomoć turbopunjača iz dvije litre obujma razvija maksimalnih 220 KS uz okretni moment od 350 Nm. Dizelaš iz jednake zapremnine istiskuje 160 KS uz također 350 Nm okretnog momenta. Perjanica ponude je 2.8-litreni turbo benzinac snage 300 KS.

Snažni motori

Švedska limuzina s ovim agregatom do stotke stiže za 6,9 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 250km/h. Model 9-5 dolazi s tri paketa opreme, Linear, Vectro i najbogatiji Aero. Osnovni model s dizelskim motorom stoji 41.250 eura, dok za najsnažniji model treba izdvojiti 64.200 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:46