AKTUALNO

SADA JE I SLUŽBENO: Prijedlog je odobren - u sve automobile u Europi stižu graničnici brzine! Evo što to znači za vozače...

 
 Ford

I dok smo prije nekoliko dana pisali o graničnicima brzine kao jednom od prijedloga europskog vijeća za sigurnost u prometu, sada je cijela stvar i službena, odnosno potvrđena. Prijedlog je odobren, a graničnici brzine morat će biti ugrađeni u svaki automobil novi automobil na tržištu EU od 2022. godine. Dakle, svi novi automobili registrirani na tržištu EU imat će graničnike brzine (naknadna ugradnja u modele proizvedene prije toga neće biti obavezna).

Kako točno funkcionira graničnik brzine? Pa, prilično jasno. Sve funkcionira pomoću ISA sustava (Intelligent Speed Assistance). Graničnici će koristiti podatke s GPS i kamere za prepoznavanje znakova kako bi otkrili koliko je ograničenje na dijelu ceste kojim se automobil kreće. Snaga motora će prema tome biti ograničena. Svi će se naravno pitati može li se ubrzati preko ograničenja? Jakim pritiskom na papučicu gasa može, no ako nastavite ubrzavati i voziti preko ograničenja, nakon nekoliko sekundi javljaju se vizualna i zvučna upozorenja. Naravno, ovo sa sobom donosi i niz pitanja. Što primjerice kada zakaže sustav za prepoznavanje znakova?

Zadar, 020814. 
Prvog vikenda u kolovozu zbog smjene turista pojacan je promet na Dalmatini u oba pravca.
Na fotografiji: autocesta A1 u okolici Zadra.
Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
CROPIX

Na to i mnoga druga pitanja trebat će dati odgovor, no ono što zasad znamo je da će, iako će biti obavezni, graničnici moći biti isključeni pritiskom na prekidač. Vjerujemo kako će u pojedinim situacijama veliki broj vozača to i činiti. Ipak, jasno je u kojem smjeru ova priča ide. Vjerujemo kako će doći dan i kada se graničnici (nažalost) neće moći isključiti...Hoće li to biti "konačni kraj" za svako uživanje u vožnji? Vrijeme će pokazati, no sigurno je kako velik broj pitanja ostaje "u zraku", a i mnogi smatraju kako je mjera prilično ekstremna. Volvo je odlučio u svoje modele uvesti slično, ali nešto manje rigorozno rješenje. Njihovi će novi modeli naime od 2020. godine imati ugrađeno ograničenje brzine na 180 km/h koje se neće moći isključiti.

Getty Images

S druge strane, treba vidjeti odgovor proizvođača sportskih automobila koji svoju prodaju grade na performansama svojih modela. Već su krenula i nagađanja kako će modeli proizvedeni netom prije uvođenja graničnika dobro držati cijenu, budući da će biti posljednji "legalni" automobili bez spomenutog sustava s kojima se može uživati u punom potencijalu motora.

Porsche

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:55