AKTUALNO

SAVJETNIK: OPREMITE SE I POKAŽITE ZIMI ZUBE, ovo je zimski pribor koji obavezno morate imati u autu!

Počelo je! Zima je stigla i na područje naše države u onom pravom smislu: ledena, sniježna i klizava... No, opremite li svoj auto svim potrebnim i korisnim potrepštinama, hladnoća i snijeg na kolniku neće biti bauk. Zapanjuje zapravo, koliko uz malo truda i umjeren trošak zimski život može postati puno lakši
 Željko Puhovski / CROPIX

Svi će se složiti da je zimsko doba najzahtjevnije za vožnju i za sam automobil. Snijeg, led, mraz i poledica postaju velika kušnja pa teži klimatski i prometni uvjeti ponekad mogu biti pravi izazov, kojeg bez dobre pripreme i opreme nije lako svladati. Uz uobičajene osnovne aktivnosti poput montaže dobrih zimskih guma (zakon doduše, dopušta i ljetne, ali dubine šare najmanje 4 milimetra, uz lance u prtljažniku) mudro je u prtljažni prostor ili pretince unutrašnjosti staviti još neke sitnice, koje u slučaju zastoja na zasniježenoj cesti, ili naprosto u otežanim uvjetima vožnje, mogu život značiti.

A man removes snow from his car, on December 14, 2009 in Aranjuez, near Madrid, during the first snow fall of the season. AFP PHOTO/Pedro ARMESTRE
AFP / AFP

Zato nemojte biti lijeni i nemarni, jer nikad ne znate kakva vas nevolja po cičoj zimi i debelom snijegu može snaći. Uz sprej i strugalicu za ćišćenje stakla od leda, lopaticu za snijeg, rezervnu tekućinu za stakla i sve ostale u ovom prilogu navedene artikle, stavite u prtljažnik i rezervnu toplu vestu ili jaknu, imajte uvijek dobro napunjenu bateriju mobitela, provjerite imate li i reflektirajući prsluk, jesu li sve rezervne žaruljice na broju... Pa, sretno!

Željko Puhovski / CROPIX

Tekućina za pranje stakla

Na vjetrobran se hvata siva prljavština, a tekućinu za pranje ste - potrošili. Ili je ljetna, pa se smrznula. Hvata vas panika, jer brisači ostavljaju tek suhe mrlje koje mute ili onemogućuju vidljivost. Spas je u rezervnoj boci tekućine (zimske, protiv smrzavanja!), koju uvijek valja imati u prtljažniku.

Sprej za odleđi-vanje brave

Vlasnici auta s elektroničkim daljinskim otključavanjem nemaju problema u hladnim jutrima, ali kod starijih modela s klasičnim ključem i mehaničkim sklopom smrznuta brava zna biti iritantan problem. Umjesto grijanja ključa plamenom šibice ili upaljača elegantnije ga rješava sprej koji se ušprica u bravicu.

Željko Puhovski / CROPIX

Priručna strugalica za čišćenje stakla od leda i mraza

Strugalica za čišćenje stakla od leda i mraza traži malo gimnastike pa nije tako elegantno pomagalo za čišćenje kao sprej, ali je jednako efikasno. Odaberite strugalicu veće površine i kvalitetnije obrađenu, po mogućnosti s gumenim dodatkom na suprotnom dijelu.

Sprejem protiv leda i mraza

Skuplje, ali elegantnije i lakše rješenje za odleđivanje i odmrzavanje stakla od struganja plastičnom strugalicom. Nakon što su stakla našpricana, potrebno je nekoliko minuta da sprej počne djelovati i otapati led i mraz. Uključite pritom ventilaciju u unutrašnjosti automobila, što će ubrzati otapanje.

Metlica za čišćenje snijega

Ujutro treba krenuti na posao, a auto je skriven ispod svježe napadalog snijega. Nema druge, nego metlicom za čišćenje snijega čistiti ljubimca od bijele napasti. I ovdje vrijedi savjet: ne kupujte malu metlicu s grubim vlaknima. Dajte koju kunu više i potražite onu s finijim, a opet dovoljno čvrstim vlanima i dugačkom drškom, kako bi jednim zamahom očistili veću površinu.

Kablovi za oživljavanje umornog akumulatora

Slab i star akumulator zagorčat će život na prvoj jačoj hladnoći. Motor tada teško pali ili uopće ne daje znakove života. Spas su kablovi kojima se spajanjem na akumulator drugog auta dobiva energija za pokretanje motora.

Željko Puhovski / CROPIX

Uže za vuču, elastično ili kruto, izvlači iz snijega

Zapeli ste ili skliznuli u dubok snijeg, a zimske gume, pa čak i lanci, tada više nisu od pomoći. Spas tražite u dobroti drugih vozača, ali da bi se izvukli iz nevolje potrebno je imati i čvrsto, kvalitetno uže za vuču.

Željko Puhovski / CROPIX

Aditiv protiv smrzavanja dizela

Zima je zahtjevnije razdoblje za dizelske motore i bez obzira imali stari ili noviji automobil, na vrlo niskim temperaturama (minus 5 i više) zbog kristalizacije parafina u gorivu ta se vrsta motora teže ili nikako ne pali. Može pomoći ulijevanje aditiva protiv smrzavanja u spremnik goriva, na crpki prije točenja goriva.

Željko Puhovski / CROPIX

Kad ne pomažu ni lanci, lopatica je spas

Zatrpa li vas snijeg kojeg je s kolnika očistila, a pod vaš auto nanijela ralica, ili ste naprosto zapeli u dubljem snijegu, od pomoći će biti i priručna lopatica. Preklopna će uzeti manje mjesta u prtljažniku.

Maramice protiv magljenja stakala

Zimi se stakla iznutra često iznenada zamagle. Neugodna pojava u starim autima bez klime, ili u kojima ventilacija nije više brza i efikasna. Neugodna pojava može se preduhitriti maramicama (ili jastučićima) čiji kemijski sastav spriječava magljenje, a kojima stakla treba povremeno prebrisati.

Antifriz, a ne voda!

Voda u hladnjaku, osobito zimi, znači smrt motora već pri prvim temperaturama ispod nule. Voda se smrzava i motor staje. Treba zato imati posebnu tekućinu protiv smrzavanja (antifriz), s niskom točkom ledišta. Imajte i rezervnu količinu. Ovisno o motoru, antifriz treba biti plavi, crveni ili zeleni.

Jelenska krpa za brisanje zamagljenih stakala

Obično služi za brisanje armature i drugih plastičnih površina interijera prilikom pranja automobila, ali zimi u starijim automobilima bez klime ili sa slabom ventilacijom može poslužiti za brisanje stakala iznutra, prilikom iznenadnog magljenja. Treba biti uvijek čista i nikako masna.

Željko Puhovski / CROPIX

Korisno

Lanci za snijeg primjerice, zimi se podrazumijevaju, ali dobro je imati i rezervne tople cipele, čarape, rukavice i kapu. Korisni mogu biti i deka, baterijska lampa i poneka grickalica. Nikad se ne zna gdje se može zapeti…

Željko Puhovski / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:52