AKTUALNO

ŠEF JAGUARA VJERUJE U BUDUĆNOST DIZELA: izjavio kako su moderni dizelaši bolji za okoliš od velikog broja benzinaca

Unatoč sve većim nametima na dizelske automobile, Ralf Speth je u razgovoru za Autocar stao u obranu modernih dizelskih motora
 Jaguar-Land Rover

Iako se trenutno prema dizelašima udara iz svih oružja, pa tako mnogi gradovi već imaju odredbe koje zabranjuju ulazak starijim dizelskim modelima, a neki idu toliko daleko da spominju potpunu zabranu kroz nekoliko godina. Proizvođači se sve više okreću benzincima i hibridima. Ipak, šef Jaguar Land Rovera ima drugačije mišljenje. Ralf Speth stao je u obranu modernih dizelaša. "Moderni dizelaši napravili su ogroman korak prema naprijed kad su u pitanju emisije štetnih plinova i performanse, smatram da su i bolji za okoliš od nekih benzinskih motora. Dizeli moraju imati budućnost" , izjavio je za Autocar. Seth smatra da su dizelaši postali omraženi jer ih ljudi svrstavaju u istu kategoriju sa starim dizelskim motorima, od kojih su puno čišći, odnosno puno manji zagađivači.

Također, vjeruje da bi industrija prijevoza (busevi, kamioni i taksi prijevoznici) trebala otići korak naprijed u odnosu na trenutnu tehnologiju. Seth je prepoznao kako je navedena kategorija relativno netaknuta propisima, dok se sve svaljuje na automobilsku industriju koja ima mnogo modernije i po okoliš bolje dizelske motore. Iako smatra da će dizelaši igrati značajnu ulogu u sljedećih par godina, Speth ipak priznaje da će se industrija u budućnosti oslanjati na električnu energiju. Podsjetio je kako neće biti naglog prekida proizvodnje klasičnih dizelskih motora i početna proizvodnje električnih, već je ključno razvijati obje tehnologije dok kupci u potpunosti ne prihvate nove tehnologiju. Podsjetimo, Jaguar će uskoro na tržište plasirati električni SUV I-Pace.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:29