MANIPULACIJA EGR VENTILOM

SKANDALU NIKAD KRAJA Njemački proizvođači opozivaju 630.000 automobila

Umjesto softvera za namještanje rezultata ispušnih plinova kao kod VW-a korišten je EGR-ventil
 Getty Images

Čak 630.000 automobila pristali su opozvati u servis Mercedes, Opel, Porsche i Volkswagen nakon što u istrazi njemačkih vlasti nijedan automobil s dizelskim motorom nije uspio zadovoljiti važeće norme o emisiji štetnih ispušnih plinova u stvarnim uvjetima na cesti, umjesto dosadašnjeg testiranja u laboratoriju. I dok je Volkswagen za namještanje rezultata testiranja korististio specifičan uređaj, odnosno softvare, ostali su proizvođači (zlo)upotrebljavali dobro poznati ventil za povrat ispušnih plinova (EGR). Premda svi detalji istrage još nisu poznati, poznato je da su proizvođači prilikom testiranja u laboratorijima ciljano uključivali, odnosno isključivali povrat ispušnih plinova i da je čitavi sustav osmislio i proizveo Bosch.

Uz navedene njemačke, u izvještaju njemačkih vlasti spominju se još i Alfa Romeo, Chevrolet, Dacia, Fiat, Ford, Hyundai, Jaguar, Jeep, Land Rover, Nissan, Renault i Suzuki. Istodobno, francuski su inspektori 21. travnja upali i u urede grupacija PSA (Peugeot, Citroen i DS).

---

Kako bismo novi Autoklub.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Autoklub.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr/autoklub.

Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:32