NOVI REKORDER JE STIGAO

SKINUO HONDU S TRONA: Renault Megane RS Trophy-R oborio rekord Ringa u kategoriji serijskih modela s prednjim pogonom! Pogledajte snimku vožnje...

2019 - Renault MÉGANE R.S. TROPHY-R : record au Nürburgring
Renault

 

Ima li boljeg predstavljanja nove verzije paprenog hot hatch modela od obaranja rekorda na ni više ni manje nego kultnom Nurbrugringu? Upravo je to pošlo za rukom Renaultu s novim Meganeom RS Trophy-R, posebnom verzijom baziranom na Trophy izvedbi s kojom dijeli 1,8-litreni motor od 300 KS, ali je zato olakšan za čak 130 kg, a radilo se i na aerodinamici i radikalnim preinakama šasije za bolje prijanjanje. Renault je stvari shvatio ozbiljno, pa su tako surađivali sa Akrapovičem, Brembom, Bridgestoneom, Öhlinsom i Sabeltom. Rezultat? Megane RS TROPHY-R postavio je rekordno vrijeme kruga Nordschleifea od 07’40’’100, odnosno 07’45’’389 za službenu duljinu cijelog kruga od 20.832 km (*Nordschleife: nova službena duljina staze za mjerenje vremena kruga. Do ove godine, većina vremena krugova i dosad neslužbenih rekorda zabilježena je za duljinu staze od 20,600 km (početak mjerenja vremena kruga na kraju startno-ciljne ravnine Nordschleifea u točki T13, kraj mjerenja vremena na početku startno-ciljne ravnine u točki T13). Od 2019. službena duljina kruga staze Nürburgring je 20,832 km za cijeli krug Nordschleifea s početkom i završetkom mjerenja vremena kruga na startno-ciljnoj ravnini staze. U tom kontekstu, vrijeme koje je ostvario Megane R.S. Trophy-R svrstava se u klasu kompaktnih automobila (samo homologirana serijska vozila bez modifikacija), čime je s trona skinuo Hondu Civic Type R koja je dosadašnji rekord postavila u travnju 2017. godine.

Naravno, odmah je objavljen i video impresivne vožnje:

MEGANE R.S. TROPHY-R prvi će put pred oči javnosti izaći 24. svibnja u Monaku, u sklopu utrke Formule 1 za VN Monaka koja se održava 24. svibnja, a za upravljačem će biti vozači momčadi Renault F1 Team, Daniel Ricciardo i Nico Hülkenberg.

2019 - Renault MÉGANE R.S. TROPHY-R : record au Nürburgring
Renault
 

Priča o Meganeu R.S. i „Ringu” traje već više od 10 godina. Započela je 2008. prvim rekordom u kategoriji serijskih automobila s prednjim pogonom: Megane R.S. R26.R krug oko staze napravio je za 8 minuta i 17 sekundi. Taj je rekord 2011. srušila druga generacija Meganea R.S. Trophy, za čijim je upravljačem bio Laurent Hurgon (8'07''97). Tri godine kasnije, prvi je puta probijena magična granica od 8 minuta. Megane III R.S. Trophy-R stazu je prešao za 7'54''36. Bio je i jedan od onih koji su vozili novu generaciju Meganea R.S. TROPHY-R na putu do novog rekorda, u kojem je svaku novu sekundu sve teže dohvatiti. MEGANE R.S. TROPHY-R u prodaju stiže do kraja 2019. kao ekskluzivna ograničena serija koja će se proizvesti u nekoliko stotina primjeraka.

Izdvajamo

Iz drugih medija