NOVITETI

ŠKODA LANSIRALA novi Kodiaq i osvježenu Octaviju u Hrvatskoj: cijene od 176.477 i 129.380 kuna

U domaće prodajne salone stigla su dva Škodina noviteta: potpuno novi, prvi Škodin veliki SUV Kodiaq i redizajnirana izvedba Octavije u limuzinskoj i karavanskoj izvedbi

Nakon prvih testnih vožnji prvog velikog Škodinog SUV-a Kodiaqa na Mallorci i osvježene Octavije u Portu, prošlog smo tjedna imali priliku ponovo se družiti s dvije nove Škode i voziti ih u Šibeniku i okolici povodom starta na domaćem tržištu. Osvježena Octavija tako starta od 129.380 kuna do registracije u osnovnoj verziji s 1,2-litrenim turbo benzincem od 86 KS, a dobra je vijest da su cijene modela nove Octavije u prosjeku niže za 9000 kuna u odnosu na prethodnika.

Škoda
 

Po pitanju dimenzija promjene su minimalne pa je novi model duži tek za 11 mm (osam mm u slučaju Combi izvedbe) te dolazi s 20 ili 30 cm širim tragom stražnjih kotača ovisno o odabranoj motorizaciji. Ono što se nije mijenjalo je raskošan međuosovinski razmak od 268 cm koji osigurava puno prostora na stražnjoj klupi te golemi prtljažnik obujma 590 litara. Glavne promjene u unutrašnjosti svode se na veću kvalitetu materijala i finese poput ambijentalnog osvjetljenja u deset boja po izboru te središnje konzole prilagođene prihvatu novih verzija audio i infotainment sustava i pripadajućih im zaslona. U ponudi je široka paleta motora, od turbobenzinskih u rasponu od 1.2 do 1.8 TSI motora s 86 i 180 KS, pa do 1.6 i 2.0 TDI motora s 90 odnosno 184 KS.

Ipak, ono što možda i više zanima domaće kupce jest potpuno novi 4,7 metara dugi SUV Kodiaq koji uz doplatu od oko 5000 kuna može prevesti do sedam putnika. Škoda je dosad u ovom rastućem segmentu imala tek broj manji model Yeti pa se može kazati kako su i Česi sada napokon uhvatili priključak. No zato novi Kodiaq dimenzijama nadmašuje tehničku braću smještenu na istoj platformi - VW Tiguan i Seata Atecu.

KL Photo
 

U unutrašnjosti pak caruje, osim osjetno mnogo prostora, racionalno oblikovanje tako svojstveno Škodi s uzornom ergonomijom, upravljanje svim funkcijama je jednostavno, a smještaj pokazivača i tipki klasičan. Dva velika instrumenta ispred vozača i digitalni pokazivač putnog računala te veliki digitalni ekran smješten u sredinu kokpita također djeluju klasično. S volumenom od 720 do 2065 l (s preklopljenom stražnjom klupom), Kodiaq nudi najveći prtljažnik u klasi. U motornoj ponudi nalaze se tri benzinska i dva dizelska motora te opcijski 4x4 pogon, kao i 7-stupanjski DSG. Bazni 1.4 TSI dolazi u dvije verzije, sa 125 KS (prednji pogon i 6-stupanjski ručni mjenjač) i 150 KS (prednji ili 4x4 pogon i 6-stupanjski ručni ili DSG mjenjač), 2.0 TSI sa 180 KS (prednji ili 4x4 pogon, 6-stupanjski ručni ili DSG mjenjač), 2,0-litreni TDI sa 150 i 190 KS (prednji ili 4x4 pogon, 6-stupanjski ručni ili 7-stupanjski DSG mjenjač). Cijene benzinaca kreću se od 176.477, a dizelaša od 236.184 kune.

Izdvajamo

Iz drugih medija