HR NI NA KARTI

SLOVENCI DOGOVARAJU, HRVATI SAMO GLEDAJU Magna Steyr u Sloveniji otvara lakirnica vrijednu 146 milijuna eura

BMW

Kako bi stigli proizvesti ugovorene automobile, među kojima je i BMW serije 5, Magna Steyr dio proizvodnje seli iz Graza u okolicu Maribora gdje će zaposliti 400 ljudi. Hrvatska i dalje nezanimljiva ulagačima iz auto industrije

Magna Steyr je u Grazu 1. ožujka počela serijski proizvoditi BMW serije 5, a kako će pogoni u kojima je od 2003. sastavljeno preko 1,2 milijuna vozila (BMW X3, Mini Countryman, Mercedes G-klase…) biti nedostatni za novougovorene poslove zna se već neko vrijeme. Nažalost, od takve situacije nećemo profitirati mi, nego očito poslovno spretniji Slovenci. Potvrđeno je, naime, da jedan od vodećih dobavljača za automobilsku industriju na svijetu kod Maribora otvara modernu lakirnicu u kojoj će za početak zaposliti 400 ljudi.

magna
 

Slovenski apetiti, međutim, još su i veći. Slovenska Vlada sredinom ožujka objavila je da potencijalno ulaganje Magne Steyr iznosi čak 1,24 milijarde eura, kao i da je “konačni cilj izgraditi cijelu tvornicu koja će samostalno moći proizvoditi do 200.000 automobila godišnje”. I u kojoj će raditi oko 3000 ljudi. Taj dio, čini se, ipak je na dugom štapu. No, posao s novom lakirnicom zato je u završnoj fazi.

Magna
 

Kako bi se pogon počeo graditi u poslovnoj zoni općine Hoče – Slivnica slovenska Vlada već je osigurala 18,6 milijuna eura financijske potpore, te donijela poseban zakon kako bi ubrzala postupak izdavanja potrebnih dozvola i otkup zemljišta.

Magna
 

No, sve će im se brzo vratiti – Magna Steyr za otkup zemljišta namjerava izdvojiti 50,8 milijuna eura, kupiti nove strojeve za 95,6 milijuna eura, a samo od doprinosa iz plaća slovenska državna blagajna bit će bogatija za 15 milijuna eura. Kad se podvuče crta, cijelo ulaganje iznosi 146,4 milijuna eura, čime će Slovenci postati 30. država u kojoj posluje veliki koncern Magna Steyra koji zapošljava čak 152.000 ljudi. Nažalost, na popisu nema Hrvatske…

Izdvajamo

Iz drugih medija