NIJEMCI TRAŽE PRAVDU

SPREMA LI SE ARMAGEDON U WOLFSBURGU? Čak 372.000 Nijemaca kolektivno tuži Volkswagen zbog ilegalnog softvera u njihovim automobilima!

 
 AP

Čini se da Dieselgate aferi ni približno nije kraj. Naime, čak 372.000 Nijemaca vlasnika modela s TDI motorima uključilo se od kraja studenoga 2018. do 2. siječnja 2019. u podizanje zajedničke sudske tužbe protiv automobilskog giganta iz Wolfsburga zbog ilegalnog softvera u njihovim automobilima koji je očitavao lažne vrijednosti ispušnih plinova, objavila je u četvrtak za agenciju AFP glasnogovornica njemačkog ministarstva pravosuđa.

Close up top view of young business people putting their hands together. Stack of hands. Unity and teamwork concept.
REDPIXEL / REDPIXEL - stock.adobe.com

Podsjetimo, nakon što su iz Volkswagena 2015. godine priznali kako su svjesno ugradili ilegalan softver koji je na testiranjima pokazivao manje vrijednosti polucije štetnih plinova od realnih i to u čak 11 milijuna vozila pokretanih TDI agregatima diljem svijeta, dosad je ta prevara Volkswagen stajala više od 28 milijardi eura u aferi popularno nazvanoj Dieselgate. Najveći dio je potrošen u Sjedinjenim Državama u operacijama plaćanja kazni, odšteta i povlačenja vozila s tržišta gdje je Volkswagen otkupio gotovo pola milijuna takvih modela uz izdašne kompenzacije od oko 10.000 dolara po vozilu.

AP

S obzirom na to da je američko pravosuđe drugačije od onog u europskim zemljama, u Njemačkoj su dosad plaćene tek dvije kazne od ukupno tek 1,8 milijardi eura. Usto, iz centrale je izdan opći poziv svim vlasnicima dizelaša s ilegalnim softverom da se jave u najbliže servise kako bi im se besplatno ugradio softver koji iskazuje realne vrijednosti štetnih plinova. No čini se da njemačke vlasnike VW-a takav „finale” nije zadovoljio pa je 1. studenog 2018. njemačka udruga potrošača (VZBV) pokrenula spor pred sudom u gradu Brunswicku. Premda se oštećeni vlasnici u registar tužitelja mogu upisivati sve do početka prvog saslušanja koje se planira u drugoj polovini ove godine, VZBV ih je pozvao da se prijave do 31. prosinca 2018. kako bi izbjegli mogućnost zastare (traje tri godine).

Getesteter VW Golf: Keine Einbußen bei Leistung und Verbrauch nach dem Softwareupdate. Weiterer Text über ots und www.presseportal.de/nr/7849 / Die Verwendung dieses Bildes ist für redaktionelle Zwecke honorarfrei. Veröffentlichung bitte unter Quellenangabe:
ADAC / ADAC

U ovom prvom tako velikom slučaju potrošača protiv VW-a sud će pokušati utvrditi je li proizvođač namjerno oštetio kupce instaliranjem ilegalnog softvera u svojim vozilima i duguje li im zbog toga naknadu. Ako suci to uvaže, Volkswagenu se ne piše dobro jer će trebati obeštetiti i sve one vlasnike spornih dizelaša koji se nisu uključili u tužbu, pa će sigurno odbaciti optužbe kao neutemeljene s nadom da će „softverska ažuriranja biti najbolja opcija za sve strane”.

AP

Zanimljivo, još ranije prošle godine slične su zajedničke tužbe zaživjele i u Italiji, Španjolskoj, Švicarskoj, Portugalu, Slovačkoj i Litvi, a čak je i 6200 slovenskih vlasnika VW-ovih vozila najavilo kroz slovenske udruge za prava potrošača sudjelovanje u tužbi europskih potrošačkih organizacija protiv VW-a. Kod nas u Hrvatskoj se pak, prema podacima Centra za vozila Hrvatske, nalazi oko 33 tisuće vozila VW Grupe s ugrađenim ilegalnim softverom, no o zajedničkoj tužbi nema ni spomena, jer se pozivom uvoznika na otklanjanje nepravilnosti što se provodilo putem servisne mjere u ovlaštenim servisima, očigledno pronašlo zadovoljavajuće rješenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:15