GOTOVO JE!

STROGI PROPISI UZIMAJU NOVU ŽRTVU Šef razvoja Renaulta - 'Clio RS neće imati nasljednika i odlazi u povijest, vjerojatna zamjena je Zoe RS na struju!'

 
 Kleber Silva Behance

Čini se kako imamo novu žrtvu novih strogih propisa vezanih uz CO2. Nažalost, riječ je o „novom” Renaultu Cliju RS.

Navodnike smo stavili jer, kako stvari stoje, novi Clio RS nećemo vidjeti. Naime, osim što još nije uhvaćen na testiranjima (a budući da je novi Clio već u prodaji, testiranja su već trebala započeti), čini se kako je sada došla i potvrda ovih sumnji.

Naime, Ali Kasai zadužen za planiranje proizvoda u Renaultu potvrdio je za Auto Express kako novi Clio RS jednostavno nije izvediv.

"U današnje vrijeme Clio RS bi trebao posebnu tehnologiju kako bi se zadovoljile stroge norme oko CO2. Budući da bi performanse trebale ostati na visokoj razini, morali bismo naplaćivati visoku premiju za takav model pa kupci ne bi bili spremni izdvojiti takve iznose.”

Kleber Silva Behance

Foto: Kleber Silva render (Behance)

Osim toga, model koji ne bi zadovoljavao norme zapravo bi samo štetio proizvođaču budući da od iduće godine sve proizvođače koji ne udovolje norme oko prosječne emisije CO2 u gami čekaju visoke kazne.

„Iako volimo sportske modele i imamo tradiciju s Renault Sport brendom, no trenutno nemamo rješenje”, nadodao je Ali. Time će se Renault pridružiti Peugeotu koji je bio primoran iz game izbaciti 208 GTi. Ipak, jasno je kako zamjena za RS verziju mora doći, a kako stvari sada stoje, čini se kako će to biti paprena verzija električnog modela Zoe.

„Moramo biti u skladu s trendovima. Na nama je da izumimo sportski automobil budućnosti – to je uloga Renault Sporta – biti inovativan.

Upravo taj koncept ima Zoe i upravo u tom smjeru razmišljamo. Konceptni Zoe e-Sport svidio se ljudima i mnogi ga žele kupiti”, objašnjava dalje Kasai.

Naravno, nadodao je kako treba dobro proučiti sve parametre poput dosega, same snage i najvažnije – užitka koji donosi u vožnji.

„Renault Sport je ozbiljan igrač, pa tako automobil mora imati odlične performanse, ali isto tako ne može se dogoditi da nakon jednog kruga morate na punjenje, pa će razvoj ići u smjeru da se kupcima ponudi potpuni paket i doživljaj”, zaključio je Kasai.

*na fotografijama je render autora Klebera Silve koji prikazuje kako bi RS verzija mogla izgledati

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:54