AKTUALNO

SUV RAKETA: MERCEDES NABILDAO GLC sa 510 KS i podario mu izgled modela AMG GT S

Premijera je zakazana za skorašnji salon automobila u New Yorku budući da su Amerikanci i dalje najzagriženiji fanovi SUV vozila sa snažnim motorima
 Mercedes

Mercedes je u modele GLC i GLC Coupe napokon odlučio postaviti AMG-ov 4,0-litreni V8 biturbo motor. Naime, model GLC na tržištu se pojavio 2015. godine kao nasljednik modela GLK, ali dosad nije dobio "pravu" AMG verziju, budući da je vrh ponude činio Mercedes AMG GLC43 koji je brojao 376 KS.

Ipak, na nadolazećem salonu automobila u New Yorku Mercedes je odlučio predstaviti najsnažnije verzije modela GLC i GLC Coupe. Izbor New Yorka je očekivan i logičan, budući da su Amerikanci i dalje najzagriženiji fanovi SUV vozila sa snažnim motorima. To su prepoznali i ostali proizvođači, pa će se GLC i GLC Coupe sa najsnažnijim motorima boriti za kupce s modelima poput Porschea Macana i nadolazećih Audija RSQ5, BMW-a X3 M i Range Rovera Velara u najsnažnijoj SVR verziji.

Foto: Mercedes

Kao i kod ostalih AMG modela, u ponudi će biti dvije verzije. Prva je "slabija" i broji 476 KS, dok inačica koja u naziva ima "S" raspolaže s 510 KS uz 700 Nm okretnog momenta. Svi modeli imaju 4Matic pogon na sva četiri kotača i 9-stupanjski AMG Speedshift MCT automatski mjenjač. Što se performansi tiče, u Mercedesu tvrde kako GLC 63 do stotke juri za 4 sekunde, odnosno 3,8 sekundi u "S" verziji. Dakle, ovaj SUV je na ubrzanjima brži od C 63 AMG-a, što može zahvaliti gore spomenutom 4Matic pogonu. Maksimalna brzina oba SUV-a ograničena je na 250 km/h. Vozači modela GLC 63 AMG će moći birati između 4 načina vožnje: "Comfort", "Sport", "Sport +"i "Individual", dok će oni koji odluče kupiti najsnažniji GLC Coupe uz navedeno imati i "Race" način vožnje namijenjen sportskoj vožnji (iako sumnjamo da će ga vlasnici ovakvog tipa vozila koristiti).

Od vanjskih promjena u odnosu na obične verzije ističe se agresivna prednja maska koja je dosad bila rezervirana za mali sportski dvosjed AMG GT, a tu su i novi branici i nastavci auspuha. Naplatci su 19-inčni, odnosno 20-inčni za "S" verziju. Iako je premijera zakazana za 12. travnja kada je novinarski dan salona u New Yorku, prve isporuke trebale bi biti tek početkom 2018. godine. Porsche Macan, nadolazeći Audi RSQ5, BMW X3 M i ostatak društva s ovim su modelima dobili nove konkurente.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:01