KORONA SVE MIJENJA

SVE O TRANSPORTU GORIVA U OSOBNOM AUTU I SKLADIŠTENJU U GARAŽAMA Koliko smijem prevoziti, koliko spremiti, što kaže zakon, mogu li se zapaliti...

 

Zbog korona krize cijene goriva padaju svaki tjedan, kako benzina tako i svih ostalih. Dugo vremena nije bilo tako jeftino na benzinskim postajama.

U takvoj situaciji mnogima je palo na pamet kako se već sad isplati kupiti što više goriva (pa je i ušteda veća), a naročito nakon što cijena bude još padala, što je vrlo vjerojatno.

Usto, nakon potresa u Zagrebu prošle nedjelje nakon dugo vremena smo imali priliku vidjeti kako se na brojnim postajama diljem grada stvaraju kolone za tankanje goriva, pa i uzimanje dodatnih količina s obzirom na nesigurnost kakvu donosi bilo koja elementarna nepogoda, pa su se neki željeli osigurati i s dodatnim količinama...

Zagreb, 220320.
Guzva na benzinskoj pumpi na Miramarskoj cesti nakon jutrosnjeg potresa.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

Gužva na benzinskoj pumpi na Miramarskoj cesti

 

No, je li dopušteno i uopće razumno prevoziti gorivo u osobnom automobilu osim u spremniku goriva i u kojim količinama?

Odmah treba biti jasno: takva se praksa snažno ne preporučuje kao ni skladištenje goriva u kući. To se prije svega tiče sigurnosti, ali isto tako nije ekonomski razumno jer cijene goriva ipak podliježu  fluktuacijama.

 

Ako vas baš zanima koliko se maksimalno goriva smije prevoziti u osobnom automobilu, riječ je o 60 litara u posebnim kanistrima, ali se tada ne preporučuje putovanje. Prema stručnjacima za sigurnost prometa, nekakvih desetak litara je optimalno. A tada bi takav kanister trebao biti što dalje od osoba koje se prevoze u automobilu, idealno u prtljažniku. Rezervni kanistar pritom mora biti specijalan baš za tu namjenu.

 

"Gorivo se može prevoziti u spremnicima za gorivo izravno spojenima na motor vozila i/ili pomoćnu opremu koja  je  sukladna odgovarajućim  zakonskim odredbama ili se može prevoziti u prenosivim posudama za gorivo (primjerice, kanistri). Ukupni  obujam spremnika za pogonska  goriva ne smije prelaziti 1500 litara po prijevoznoj jedinici, a obujam spremnika za gorivo koji je postavljen na prikolicu, ne smije prelaziti 500 litara; u prenosivim  spremnicima za gorivo dozvoljeno  je  prevoziti najviše 60  litara  po  prijevoznoj  jedinici. Ova  ograničenja se ne smiju primjenjivati na vozila za hitne slučajeve", zakon je jasan.

 

Dakle, ako nije nužno, nemojte prevoziti kanistar koji nije predviđen za prijevoz goriva ili zapaljivih stvari unutar automobila.

Što se tiče garaža također postoje propisi, no postoji i razlika u skladištenju dizela i benzina, ali i veličine garaže.

Uglavnom, u srednjim i velikim garažama, zapaljive tvari izvan motornih vozila mogu se skladištiti samo u beznačajnim količinama. U malim garažama, do 200 litara dizelskog goriva i do 20 litara benzina može se skladištiti u dobro zatvorenim, neprobojnim spremnicima.

Dopuštenje je nešto bolje kod dizela nego kod benzina jer nije tako zapaljiv i stoga nije toliko opasan. No treba imati na umu kako  spremanje goriva kod kuće može biti opasno po život jer sadrže zapaljive pare koje lako mogu "probiti" iz rezervnih spremnika.

 

Ako i dalje želite skladištiti gorivo u garaži, trebali biste biti posebno oprezni s plastičnim kanistrima, jer oni nisu 100 posto nepropusni za zrak. Svojstva goriva mogu se mijenjati, a postoji i rizik od trovanja. Treba paziti i na statički elektricitet jer postoji mogućnost da zapale benzinske pare.

Kanistar s gorivom uvijek spustite na zemlju prije točenja kako biste ispraznili statični elektricitet, a prije točenja dodirnite golim rukama kako biste ispraznili statični elektricitet u tijelu.

Što se tiče roka trajanja goriva ne postoje fiksni minimalni ili krajnji rok trajanja benzina, dizela i loživog ulja. Može se čvrsto zatvoriti, pohraniti na hladno i tamno u spremnike ili kanistere i može trajati više mjeseci i godina.

Na koncu, generalno, ne preporučujemo prijevoz i (ili) skladištenje više goriva nego je potrebno...

Izdvajamo

Iz drugih medija