ČAK DVIJE MAZDE

TOP 5 NAJSIGURNIJIH automobila za pješaka: najbolje ćete proći ako vas udari roadster!

Čak 14 posto prometnih nesreća sa smrtnim ishodom u Europi uključuje pješake
 EuroNCAP

Ako vas već mora udariti auto primjerice kada prelazite pješački prelaz, onda bi najbolje bilo da to bude jedan od ovih pet automobila koji su osvojili najviše ocjene prema EuroNCAP testu. Inače, testiranje sigurnosti pješaka odnosi se na provjeru prednjeg dijela auta kao što su struktura, oblik te rubovi haube, prednjeg branika i prednjeg stakla. Ekipa stručnjaka procjenjuje potencijalne rizike i jačinu ozljeda glave, zdjelice i nogu. Ako je auto primjerice opremljen sustavom automatskog kočenja to će donijeti dodatne bodove i bolju ocjenu.

Mazda MX-5

Japanski roadster ostvario je najbolji rezultat za zaštitu pješaka, čak 93%. Taj postotak je dobiven generiranjem bodova za ozljedu glave (21,7 bodova), zdjelice (6 bodova) te nogu (6 bodova). S takvim rezultatom predstavlja najsigurniji auto za pješake na tržištu. Neki bi mogli misliti da razlog tako dobrog rezultata leži u tome što je auto nizak, međutim to nije slučaj. Kod dizajniranja automobila sigurnost pješaka je kompleksan problem koji nije moguće riješiti samo određivanjem visine auta. Primjera radi, Volkswagen Scirocco također ima nizak prednji dio, ali na testovima se pokazao dosta lošijim po pješake.

Mazda

BMW Z4

Još jedan roadster sa odličnim rezultatom za sigurnost pješaka od 91 posto, dosta sličnim kao kod Mazde. Dakle, iako nijedan udarac od strane automobila nije nimalo ugodan, imat ćete veće šanse za preživljavanje u slučaju naleta ovog auta nego primjerice nekog SUV-a.

BMW

Infiniti Q30

Zapitati se kako je novi Infiniti Q30 ušao u top 5 dobro je pitanje, pogotovo nakon pogleda na njegov agresivan i robustan prednji kraj koji ne izgleda baš obećavajuće za pješake. Međutim, testiranjem se pokazalo da je relativno siguran za pješake, sa ukupnim rezultatom od 91 posto, isto kao i BMW Z4. Q30 također ima više sigurnosnih sustava od BMW-a i Mazde pa stoga ti oni nose određeno poboljšanje ukupnog broja bodova.

Infiniti

Volvo V40

Imati Volvo na listi sigurnih automobila, kako za putnike tako i za pješake, nije nikakvo iznenađenje s obzirom na predanost švedskih stručnjaka sigurnosti. Volvo V40 ocijenjen je sa 5 zvjezdica i ima najbolju ocjenu u području zaštite glave pješaka. EuroNCAP testira udarce u nekoliko serija pri brzini od 40 km/h koristeći lutke kako odraslih tako i djece. Logično, automobili koji koriste određene sustave zaštite poput haube koja se pri udarcu podiže i smanjuje udar ili vanjske zračne jastuke imat će više ocjene za sigurnost pješaka. Volvo V40 dolazi sa prvim zračnim jastukom za pješake, koji je jedan od glavnih razloga zašto nudi najbolju zaštitu glave pješaka.

Volvo

Mazda CX-3

Iako je riječ o crossoveru, Mazda CX-3 ostvarila je impresivne rezultate. Primjera radi, njen rezultat (zaštite pješaka) bolji je od rezultata nove Astre ili primjerice Audi TT-a.

Mazda

Možemo zaključiti kako je Mazda sa 2 modela u top 5 napravila dobar posao što se tiče zaštite pješaka. Ipak, Infiniti Q30 i Volvo V40 jedini su auti sa ove liste koji su u ukupnom bodovanju ostvarili maksimalnih 5 EuroNCAP zvjezdica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 17:37