ANALIZA NESREĆE

UKLETI ZAVOJ BROJ 1 Milinović je na Grobniku postizao skoro pa senzacionalne rezultate za jednog amatera, ali je pao na zavoju koji je mnoge prevario

 
 Jutarnji list, google maps

Jedva sekundu nakon što je svojim Suzukijem GSX-R 1000 punim gasom, a riječ je oko 250 km/h, protutnjao startno-ciljnom ravninom automotodroma Grobnik, ličko-senjski župan Darko Milinović je na ulasku u prvi, blagi desni zavoj pri sada već oko 180 km/h pao i zajedno s motociklom otklizao stotinjak metara dalje, zaustavivši se u šljunku na ulasku u zavoj broj 2.

Razlog? Jednostavno je pregrubo pritisnuo prednju kočnicu i prednji je kotač zablokirao, što je jedan od češćih uzroka padova na trkaćoj stazi, slažu se motociklisti, s kojima smo dan nakon nesreće pregledali snimke s videokamera na automotodromu Grobnik, a među njima su bivši i aktualni prvaci Hrvatske.

I dok su ozljede koje je Milinović zadobio, a riječ je o višestrukom prijelomu ključne kosti, blažem potresu mozga i ogrebotinama podlaktice gotovo pa školski primjer ozljeda nakon pada s motocikla na trkaćoj stazi, prvi zavoj ili Jedinica nije mjesto s najviše padova na automotodromu Grobnik.

Puno ih je više i puno su teži u Trojci, dok je izlijetanja najviše u zavoju do kojeg se Milinović otkotrljao - Dvojci.

Darku Milinoviću (58), koji je motocikle ozbiljnije počeo voziti pred šest-sedam godina i radi vlastite sigurnosti uopće ne vozi po cesti već isključivo trkaćoj stazi, ovo nije prvi pad s motocikla na Grobniku. Ličko-senjski župan pao je i u lipnju 2018. kad je ozlijedio zapešće koje mu je operirano u bolnici u Lovranu.

Čim je, međutim, skinuo gips, sa svojim se serijskim Suzukijem GSX-R 1000 vratio na grobničku stazu, na kojoj postiže sasvim lijepa vremena - njegov je osobni rekord 1:35,600, što je vrijeme s kojim se ne bi osramotio ni na Prvenstvu Hrvatske u najzahtjevnijoj klasi SuperStock 1000.

Rekord staze - 1:26,585 - drži profesionalni češki motociklist Michal Prašek (31), koji je tri godine zaredom vozio i Svjetsko prvenstvo u motociklizmu, a postavio ga je na za utrke specijalno pripremljenom BMW S1000RR.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:19