GUMA BUDUĆNOSTI

UMJETNA INTELIGENCIJA NA KOTAČIMA Goodyear Eagle 360 Urban - prva konceptna guma koja mijenja oblik i prilagođava se uvjetima na cesti

Umjetna inteligencija omogućuje ovoj inovativnoj gumi prilagodbu promjenjivim okolnostima u vožnji, promjenu oblika i okretanje u svim smjerovima
 Goodyear

Već prošle godine na ženevskom sajmu pažnju posjetitelja je plijenila neobična Goodyear konceptna guma Eagle 360. Ove godine Goodyear je na salonu u Ženevi predstavio nadograđenu verziju ove gume pod imenom Eagle 360 Urban. Ova guma predstavlja Goodyearovu viziju gume budućnosti, a u odnosu na prošlogodišnji model napravljen je korak naprijed i osmišljena prva konceptna guma s umjetnom inteligencijom te sposobnošću registriranja, odlučivanja, preoblikovanja i interaktivnosti. Dakle, sama guma dobiva "mozak", a zahvaljujući bioničkom i promjenjivom površinskom sloju može se brzo prilagođavati promjenjivim okolnostima u vožnji. Stanje ceste i uvjeta na cesti neprekidno se registrira i na temelju toga guma "donosi" odluke, a ako se ošteti, može se sama pobrinuti za tzv. samoliječenje .

Goodyear

Ugrađena umjetna inteligencija još joj omogućuje komunikaciju s drugim vozilima, a najzanimljiviji dio je mogućnost okretanje u svim smjerovima što povećana okretnost, a koje je omogućeno zbog sferičanog oblika.

Još jedna inovativna guma na Goodyear štandu u Ženevi svakako je konceptna guma IntelliGrip Urban namijenjena autonomnim automobilima. Ona za razliku od Eagle 360 ima klasičan oblik, ali ističe se naprednom tehnologijom ugrađenih senzora koji autonomnim automobilima pomažu u registriranju okolice i istodobno doprinose većoj sigurnosti putnika.

Goodyear

Senzori naime registriraju stanje ceste i vremenske prilike, a napredna tehnologija šalje prikupljene podatke neposredno računalnom sustavu vozila, čime automobilu omogućuje optimizaciju brzine, kočenja, upravljivosti i stabilnosti. Osim toga na taj način čitav vozni park dobiva važne informacije koje putem oblaka izmjenjuju guma i vozilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:34